Słodkie,  Wegetariańskie

Marchewkowe niskokaloryczne brownie

Brownie to ciasto, które można przygotować z wielu warzyw, przy tym dość mocno obniżają jego kaloryczność, a także nadają wilgotnej, właściwej dla niego konsystencji.

Podstawą tego jest marchewka, czyli niezbyt zaskakujące warzywo, ale mam nadzieję, że dzięki temu nie odstraszy sceptyków takich wypieków!

Czas przygotowania: 30minut + 50 minut pieczenia (łącznie 1h 20 minut)

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • marchewki 400g (masa po obraniu)
  • 1 jajko (51g)
  • 2 białka jaj
  • erytrol 70g/ cukier (<70g)
  • odżywka białkowa (najlepiej czekoladowa) 45g
  • mąka ryżowa/pszenna 40g
  • mąka kokosowa 40g
  • mąka z pestek dyni (ew. migdałów lub innych orzechów) 40g
  • kakao ciemne 40g
  • woda 250g
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • mrożone owoce leśne
  • erytrol
  • masło orzechowe/ulubione dodatki

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz, pokrój i ugotuj.
  2. Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę.
  3. W misce zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, a następnie wymieszaj z pianą z białek.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  5. Ciasto wlej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut w trybie góra-dół.
  7. Owoce mrożone podgotuj w garnku ze szczyptą erytrolu.
  8. Ciasto podawaj gdy wystygnie, z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze(samo ciasto):

E: 878Kcal, B: 79g W: 81g T: 24,5g

Moje ciacho czekoladowe podałam z sosem z kwaśnych owoców leśnych, polane sosem z masła orzechowego – takie połączenie a’la amerykańskie PB&JELLY! – w tej wersji jest naprawdę pyszne! Zachęcam do spróbowania!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *