Marchewkowe niskokaloryczne brownie
28 maja, 2021
Brownie to ciasto, które można przygotować z wielu warzyw, przy tym dość mocno obniżają jego kaloryczność, a także nadają wilgotnej, właściwej dla niego konsystencji.
Podstawą tego jest marchewka, czyli niezbyt zaskakujące warzywo, ale mam nadzieję, że dzięki temu nie odstraszy sceptyków takich wypieków!
Czas przygotowania: 30minut + 50 minut pieczenia (łącznie 1h 20 minut)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- marchewki 400g (masa po obraniu)
- 1 jajko (51g)
- 2 białka jaj
- erytrol 70g/ cukier (<70g)
- odżywka białkowa (najlepiej czekoladowa) 45g
- mąka ryżowa/pszenna 40g
- mąka kokosowa 40g
- mąka z pestek dyni (ew. migdałów lub innych orzechów) 40g
- kakao ciemne 40g
- woda 250g
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- mrożone owoce leśne
- erytrol
- masło orzechowe/ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
- Marchewki obierz, pokrój i ugotuj.
- Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę.
- W misce zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, a następnie wymieszaj z pianą z białek.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Ciasto wlej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut w trybie góra-dół.
- Owoce mrożone podgotuj w garnku ze szczyptą erytrolu.
- Ciasto podawaj gdy wystygnie, z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze(samo ciasto):
E: 878Kcal, B: 79g W: 81g T: 24,5g
Moje ciacho czekoladowe podałam z sosem z kwaśnych owoców leśnych, polane sosem z masła orzechowego – takie połączenie a’la amerykańskie PB&JELLY! – w tej wersji jest naprawdę pyszne! Zachęcam do spróbowania!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni