Brownie to ciasto, które można przygotować z wielu warzyw, przy tym dość mocno obniżają jego kaloryczność, a także nadają wilgotnej, właściwej dla niego konsystencji.
Podstawą tego jest marchewka, czyli niezbyt zaskakujące warzywo, ale mam nadzieję, że dzięki temu nie odstraszy sceptyków takich wypieków!
Czas przygotowania: 30minut + 50 minut pieczenia (łącznie 1h 20 minut)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
marchewki 400g (masa po obraniu)
1 jajko (51g)
2 białka jaj
erytrol 70g/ cukier (<70g)
odżywka białkowa (najlepiej czekoladowa) 45g
mąka ryżowa/pszenna 40g
mąka kokosowa 40g
mąka z pestek dyni (ew. migdałów lub innych orzechów) 40g
kakao ciemne 40g
woda 250g
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
mrożone owoce leśne
erytrol
masło orzechowe/ulubione dodatki
Sposób przygotowania:
Marchewki obierz, pokrój i ugotuj.
Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę.
W misce zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, a następnie wymieszaj z pianą z białek.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
Ciasto wlej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut w trybie góra-dół.
Owoce mrożone podgotuj w garnku ze szczyptą erytrolu.
Ciasto podawaj gdy wystygnie, z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze(samo ciasto):
E: 878Kcal, B: 79g W: 81g T: 24,5g
Moje ciacho czekoladowe podałam z sosem z kwaśnych owoców leśnych, polane sosem z masła orzechowego – takie połączenie a’la amerykańskie PB&JELLY! – w tej wersji jest naprawdę pyszne! Zachęcam do spróbowania!