Marchewkowy falafel
24 listopada, 2023
A gdyby tak do falafela przemycić troszkę młodej marchewki?
Czemu nie!? Chrupiący z zewnątrz i delikatny w środku… wręcz rozpływający się w ustach, marchewkowy falafel z mieszanką aromatycznych przypraw i sporą dawką beta-karotenu!
Czas przygotowania: ok. 30 minut (+ moczenie ciecierzycy)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Ciecierzyca sucha 200 g
- Marchewki 300 g
- Cebula biała 100 g (2 małe)
- Olej rzepakowy 20 g (do smażenia)
- 4 ząbki czosnku
- Soda oczyszczona (1/2 łyżeczki)
- Przyprawy: sól (1,5 łyżeczki), drobno posiekana pietruszka (spory pęczek) i/lub kolendra, kmin rzymski (1,5 łyżeczki); kolendra, kardamon, cynamon, chilli (po 1 łyżeczce)
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę wsyp do garnka i zalej wodą w stosunku 1:3 (ciecierzyca:woda) minimum 8 h przed smażeniem falafeli (najlepiej dzień wcześniej).
- Marchewki obierz i pokrój w większe kawałki.
- Do blendera przełóż marchewki, cebulę, czosnek i nać pietruszki – blenduj pulsacyjnie, aby warzywa były poszatkowane (nie zmielone na gładko). Przełóż do miski.
- Następnie w blenderze zmiksuj ciecierzycę z przyprawami i sodą. Przełóż do miski z warzywami.
- Zawartość miski zblenduj krótko i niezbyt dokładnie, za pomocą blendera ręcznego.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Z powstałej masy formuj kulki i spłaszczaj je bezpośrednio na patelni z olejem.
- Smaż na średnim ogniu, z dwóch stron, aż falafele będą rumiane. Odsącz je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Wartości odżywcze (całość – 28 falafeli):
E: 1020 Kcal, B: 41,8 g W: 128,4 g T: 32 g
1 z 28 falafeli:
E: 37 Kcal, B: 1,5 g W: 4,6 g T: 1,1 g
Ten marchewkowy falafel, moim skromnym zdaniem, spokojnie dorównuje tradycyjnemu! Kogo skusił ten dodatek karotki?
Smacznego jedzonkowania!