Słone,  Wegańskie

Marynowany seler z tofurożkiem orzechowym

Kotlet z selera?

Możnaby nazwać go i tak, ale sam w sobie nie byłby pełnowartościowym posiłkiem, a na tym bardzo mi zależy, tworząc nowe dania, więc żeby wzbogacić go o białko, wyczarowałam ORZECHOWY TOFUROŻEK!

Aromatyczny i intensywnie umamiczny seler w plastrach podany na wędzonym twarożku z tofu i masła orzechowego… wspaniała kompozycja, którą dopełnily chrupiące orzeszki i pietruszka.

Czas przygotowania: ok. 40-50 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Seler 300g (1 mały, po obraniu)
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek 5g
  • Przyprawy: pietruszka, papryka słodka, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, kmin rzymski, pieprz.

Twarożek:

  • Tofu wędzone 180g (1 kostka)
  • Masło orzechowe 30g
  • Napój sojowy bez cukru 40g
  • Erytrol 5g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne 5g
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Przyprawy: papryka słodka wędzona

Dodatkowo:

  • Orzeszki ziemne (do posypania)
  • Pietruszka.

Sposób przygotowania:

  1. W misce przygotuj marynatę do selera z sosu sojowego, oliwy z oliwek i przypraw.
  2. Seler obierz i pokrój w dosyć cienkie plastry. Zamarynuj w marynacie i odstaw na chwilę.
  3. Nagrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Na blaszce ułóż warzywo i piecz 20-25 minut w trybie góra-dół.
  5. W międzyczasie tofu zblenduj z masłem orzechowym, napojem sojowym, erytrolem, sokiem z cytryny i papryką słodką wędzoną.
  6. Upieczonego selera podawaj z pastą i orzeszkami, posypanego pietruszką.

Wartości odżywcze(całość):

E: 540Kcal, B: 37g W: 20g T: 35g

Przyprawy utworzyły delikatną skórkę, dzięki czemu seler ze słodko-słonym NIEtwarożkiem smakuje świetnie!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *