Marynowany seler z tofurożkiem orzechowym
28 października, 2022
Kotlet z selera?
Możnaby nazwać go i tak, ale sam w sobie nie byłby pełnowartościowym posiłkiem, a na tym bardzo mi zależy, tworząc nowe dania, więc żeby wzbogacić go o białko, wyczarowałam ORZECHOWY TOFUROŻEK!
Aromatyczny i intensywnie umamiczny seler w plastrach podany na wędzonym twarożku z tofu i masła orzechowego… wspaniała kompozycja, którą dopełnily chrupiące orzeszki i pietruszka.
Czas przygotowania: ok. 40-50 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Seler 300g (1 mały, po obraniu)
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Oliwa z oliwek 5g
- Przyprawy: pietruszka, papryka słodka, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, kmin rzymski, pieprz.
Twarożek:
- Tofu wędzone 180g (1 kostka)
- Masło orzechowe 30g
- Napój sojowy bez cukru 40g
- Erytrol 5g
- Płatki drożdżowe nieaktywne 5g
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Przyprawy: papryka słodka wędzona
Dodatkowo:
- Orzeszki ziemne (do posypania)
- Pietruszka.
Sposób przygotowania:
- W misce przygotuj marynatę do selera z sosu sojowego, oliwy z oliwek i przypraw.
- Seler obierz i pokrój w dosyć cienkie plastry. Zamarynuj w marynacie i odstaw na chwilę.
- Nagrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na blaszce ułóż warzywo i piecz 20-25 minut w trybie góra-dół.
- W międzyczasie tofu zblenduj z masłem orzechowym, napojem sojowym, erytrolem, sokiem z cytryny i papryką słodką wędzoną.
- Upieczonego selera podawaj z pastą i orzeszkami, posypanego pietruszką.
Wartości odżywcze(całość):
E: 540Kcal, B: 37g W: 20g T: 35g
Przyprawy utworzyły delikatną skórkę, dzięki czemu seler ze słodko-słonym NIEtwarożkiem smakuje świetnie!
Smacznego jedzonkowania!