Nigdy nie było u mnie tradycji przygotowywania ciastek i szklanki mleka dla Św. Mikołaja, a często można ten koncept zobaczyć w amerykańskich filmach… więc postanowiłam w tym roku to zmienić. Ostatecznie uważam, że każdy powód, aby upiec pierniczki jest dobry :D!
Czas przygotowania: ok. 10 min + 15 min pieczenia (łącznie około 25 minut)
Stopień trudności: bardzo łatwe
Składniki:
Ciecierzyca konserwowa z puszki 240 g
Mąka migdałowa 30 g
Masło migdałowe 30 g
Mąka orkiszowa pełnoziarnista 20 g
Eryrol/słodzik
Przyprawa do piernika – 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki
Szczypta soli
Dodatkowo:
Żurawina suszona 10 g
Migdały 5 g (8 sztuk)
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odsącz z wody i przepłucz.
Zblenduj strączki z masłem migdałowym, erytrolem/słodzikiem/cukrem, przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
Dodaj mąki i wymieszaj masę.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Z masy uformuj 8 kulek i każdą spłaszcz na kształt ciastka (możesz też użyć foremek).
Każdy pierniczek udekoruj żurawiną i migdałem.
Piecz około 15 min w trybie grzania góra-dół.
Wartości odżywcze (całość – 8 ciastek):
E: 667 Kcal, B: 25,4 g W: 47g T: 38,5 g
1 z 8 pierniczków:
E: 84 Kcal, B: 3,2 g W: 5,9 g T: 4,8 g
Migdałowe pierniczki na bazie ciecierzycy, które od razu są mięciutkie i gotowe do zjedzenia… i 100 % wegańskie!