Migdałowo-cynamonowa zupa krem z marchewki i soczewicy
12 listopada, 2021
Jesień to idealny czas na rozgrzewające zupy – w chłodniejsze dni są świetnym sposobem na rozgrzanie się od wewnątrz ;).
Pyszny, delikatnie cynamonowy krem z marchewki… Gęsty i sycący dzięki zawartości czerwonej soczewicy, podkreślony smakiem migdałów idealnie sprawdzi się na jesienny posiłek 😉!
Czas przygotowania: 1h
Stopień trudności: średni
Składniki:
- 2l wody
- Marchewki 450g (3)
- Główka selera 300g (1)
- Papryka zielona 150g (1)
- Cebula 100g (1)
- Soczewica czerwona 150g
- Masło orzechowe migdałowe 40g
- Oliwa z oliwek 10g
- Sos sojowy 35g
- Płatki drożdżowe nieaktywne 10g
- Czosnek – 2 ząbki
- 4 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, papryka słodka wędzona, cynamon, pietruszka.
Dodatkowo:
- Migdały 10g
- Płatki drożdżowe nieaktywne 5g
Sposób przygotowania:
- Soczewicę zalej zimną wodą w stosunku 1:3.
- Marchewki i seler obierz, pokrój drobniej i włóż do garnka.
- Dodaj cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie i zalej 2l zimnej wody, zagotuj pod przykryciem.
- Wlej oliwę i sos sojowy, gotuj dalej, aż warzywa zmiękną.
- Odsącz soczewicę i dodaj do wywaru. Gotuj aż zmięknie (ok. 10-15 minut)
- Wyłącz gaz, wyjmij ziele i liście laurowe.
- Paprykę pokrój w kostkę.
- Zupę zblenduj na gładko z masłem migdałowym, płatkami drożdżowymi i przyprawami.
- Wrzuć do garnka paprykę, gotuj jeszcze chwilę aż zmięknie.
- Migdały posiekaj drobno i podpraż na patelni wraz z płatkami drożdżowymi.
- Podawaj zupę posypaną prażonymi migdałami i pietruszką.
Wartości odżywcze(cała zupa – 2 lub 3 porcje):
E: 1262Kcal, B: 64g W: 151g T: 43g
Warto rozgrzać się zjadając taką zupkę – zaspokoimy nie tylko głód, ale też zaoszczędzimy na ogrzewaniu i pokryjemy zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni
Roślinne burgery inspirowane Gruzją
Nowsze