Słone,  Wegańskie

Migdałowo-cynamonowa zupa krem z marchewki i soczewicy

Jesień to idealny czas na rozgrzewające zupy – w chłodniejsze dni są świetnym sposobem na rozgrzanie się od wewnątrz ;).

Pyszny, delikatnie cynamonowy krem z marchewki… Gęsty i sycący dzięki zawartości czerwonej soczewicy, podkreślony smakiem migdałów idealnie sprawdzi się na jesienny posiłek 😉!

Czas przygotowania: 1h

Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 2l wody
  • Marchewki 450g (3)
  • Główka selera 300g (1)
  • Papryka zielona 150g (1)
  • Cebula 100g (1)
  • Soczewica czerwona 150g
  • Masło orzechowe migdałowe 40g
  • Oliwa z oliwek 10g
  • Sos sojowy 35g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne 10g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, papryka słodka wędzona, cynamon, pietruszka.

Dodatkowo:

  • Migdały 10g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne 5g

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę zalej zimną wodą w stosunku 1:3.
  2. Marchewki i seler obierz, pokrój drobniej i włóż do garnka.
  3. Dodaj cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie i zalej 2l zimnej wody, zagotuj pod przykryciem.
  4. Wlej oliwę i sos sojowy, gotuj dalej, aż warzywa zmiękną.
  5. Odsącz soczewicę i dodaj do wywaru. Gotuj aż zmięknie (ok. 10-15 minut)
  6. Wyłącz gaz, wyjmij ziele i liście laurowe.
  7. Paprykę pokrój w kostkę.
  8. Zupę zblenduj na gładko z masłem migdałowym, płatkami drożdżowymi i przyprawami.
  9. Wrzuć do garnka paprykę, gotuj jeszcze chwilę aż zmięknie.
  10. Migdały posiekaj drobno i podpraż na patelni wraz z płatkami drożdżowymi.
  11. Podawaj zupę posypaną prażonymi migdałami i pietruszką.

Wartości odżywcze(cała zupa – 2 lub 3 porcje):

E: 1262Kcal, B: 64g W: 151g T: 43g

Warto rozgrzać się zjadając taką zupkę – zaspokoimy nie tylko głód, ale też zaoszczędzimy na ogrzewaniu i pokryjemy zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *