Delikatna, kremowa, lecz zbita masa cytrynowa wzbogacona w migdałowy posmak…
Czyli wegańska kostka z tofu banalna w przygotowaniu, ale nie w smaku ;)!
Czas przygotowania: 20 minut + minimum 8 h w lodówce
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Tofu naturalne 360 g (2 kostki)
Mąka migdałowa 100 g
Erytrol 60 g
Syrop z agawy 20 g
Sok z 2 cytryn
Skórka z 1 cytryny
Szczypta soli
Na wierzch:
Migdały 30 g
Masło migdałowe 30 g
Napój roślinny 20 g
Syrop z agawy 10 g
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Cytrynę obierz ze skórki.
Do blendera dodaj syrop z agawy, erytrol i skórkę z cytryny – zmiksuj.
Następnie dodaj 2 kostki tofu i ponownie zblenduj na gładką masę.
Do masy dodaj mąkę migdałową i wymieszaj całość.
Pudełko lub formę wyłóż folią aluminiową i przełóż masę. Wierzch przykryj osobnym kawałkiem folii i dociśnij. odstaw na chwilę do lodówki.
W międzyczasie wymieszaj masło migdałowe z solą, syropem z agawy i napojem roślinnym.
Zdejmij folię z wierzchu i posmaruj powstałym sosem orzechowym.
Wstaw do lodówki na minimum 8 h, aby masa stała się bardziej zbita.
Po tym czasie podpraż migdały na patelni i posyp wierzch. Pokrój w kostki.
Wartości odżywcze (całość):
E: 1460 Kcal, B: 75 g W: 44,5 g T: 98,4 g
Taka wegańska kostka podana na sycylijskiej ceramice smakuje jeszcze lepiej, bo Sycylia nie odłącznie kojarzy się z cytrynami i migdałami (a także pistacjami, of course 😉 )…