Wegańskie

Migdałowo-cytrynowa wegańska kostka

Delikatna, kremowa, lecz zbita masa cytrynowa wzbogacona w migdałowy posmak…

Czyli wegańska kostka z tofu banalna w przygotowaniu, ale nie w smaku ;)!

Czas przygotowania: 20 minut + minimum 8 h w lodówce

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Tofu naturalne 360 g (2 kostki)
  • Mąka migdałowa 100 g
  • Erytrol 60 g
  • Syrop z agawy 20 g
  • Sok z 2 cytryn
  • Skórka z 1 cytryny
  • Szczypta soli

Na wierzch:

  • Migdały 30 g
  • Masło migdałowe 30 g
  • Napój roślinny 20 g
  • Syrop z agawy 10 g
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Cytrynę obierz ze skórki.
  2. Do blendera dodaj syrop z agawy, erytrol i skórkę z cytryny – zmiksuj.
  3. Następnie dodaj 2 kostki tofu i ponownie zblenduj na gładką masę.
  4. Do masy dodaj mąkę migdałową i wymieszaj całość.
  5. Pudełko lub formę wyłóż folią aluminiową i przełóż masę. Wierzch przykryj osobnym kawałkiem folii i dociśnij. odstaw na chwilę do lodówki.
  6. W międzyczasie wymieszaj masło migdałowe z solą, syropem z agawy i napojem roślinnym.
  7. Zdejmij folię z wierzchu i posmaruj powstałym sosem orzechowym.
  8. Wstaw do lodówki na minimum 8 h, aby masa stała się bardziej zbita.
  9. Po tym czasie podpraż migdały na patelni i posyp wierzch. Pokrój w kostki.

Wartości odżywcze (całość):

E: 1460 Kcal, B: 75 g W: 44,5 g T: 98,4 g

Taka wegańska kostka podana na sycylijskiej ceramice smakuje jeszcze lepiej, bo Sycylia nie odłącznie kojarzy się z cytrynami i migdałami (a także pistacjami, of course 😉 )…

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *