Orkiszowe pierogi z kaszą, twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim
Najprostsze, pełnoziarniste ciasto na pierogi, a w nim zamknięty przepyszny farsz inspirowany kuchnią wschodniej Polski – kto z nas nie uwielbia pierogów?
Kasza gryczana, słony twaróg i czosnek niedźwiedzi, zespolone odrobiną ziemniaczanego puree to świetne nadzienie – proste, ale niezbyt oczywiste ?!
Czas przygotowania: około 1h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Ciasto:
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista 250g
- Oliwa z oliwek 10g
- Woda 110g
- Sól – 1/2 łyżeczki.
Farsz:
- Kasza gryczana niepalona 100g
- Twaróg solankowy Jana 220g
- Ziemniaki 120g
- Czosnek niedźwiedzi – 2 łyżeczki.
- Sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki i kaszę (osobno), odstaw do ostygnięcia.
- Zagotuj wodę.
- Do miski wsypać mąkę, dodaj sól, a następnie wlej wrzątek wymieszany z oliwą. Zamieszek najpierw łyżką, a później zagnieć ciasto i chwilę wyrabiaj.
- Twaróg rozgnieć z ziemniakami, wsyp czosnek niedźwiedzi i przyprawy, przemieszaj.
- Dodaj ugotowaną kaszę i połącz składniki na farsz.
- Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj, wytnij kółka szklanką, na każdym ułóż łyżeczkę farszu i ulep pierogi.
- Gotuj we wrzącej wodzie, wyjmij po około 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
Wartości odżywcze(całość):
E: 1730Kcal, B: 82g W: 256g T: 38g
1 porcja ( 11 z 44 pierogów):
E: 433Kcal, B: 20,5g W: 64g T: 3,8g
Pierogi to tradycyjną potrawa, którą można stworzyć w wielu wersjach i zjeść z ulubionymi dodatkami.
Tę polecam Wam szczególnie, bo możecie być mile zaskoczeni połączeniem pełnoziarnistego ciasta z kaszą i serem ?! Podajcie z czym lubicie – cebulką, boczkiem, czy też śmietaną lub masełkiem.
Smacznego jedzonkowania!