Słone,  Wegetariańskie

Orkiszowe pierogi z kaszą, twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim

Najprostsze, pełnoziarniste ciasto na pierogi, a w nim zamknięty przepyszny farsz inspirowany kuchnią wschodniej Polski – kto z nas nie uwielbia pierogów?

Kasza gryczana, słony twaróg i czosnek niedźwiedzi, zespolone odrobiną ziemniaczanego puree to świetne nadzienie – proste, ale niezbyt oczywiste ?!

Czas przygotowania: około 1h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 250g
  • Oliwa z oliwek 10g
  • Woda 110g
  • Sól – 1/2 łyżeczki.

Farsz:

  • Kasza gryczana niepalona 100g
  • Twaróg solankowy Jana 220g
  • Ziemniaki 120g
  • Czosnek niedźwiedzi – 2 łyżeczki.
  • Sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ziemniaki i kaszę (osobno), odstaw do ostygnięcia.
  2. Zagotuj wodę.
  3. Do miski wsypać mąkę, dodaj sól, a następnie wlej wrzątek wymieszany z oliwą. Zamieszek najpierw łyżką, a później zagnieć ciasto i chwilę wyrabiaj.
  4. Twaróg rozgnieć z ziemniakami, wsyp czosnek niedźwiedzi i przyprawy, przemieszaj.
  5. Dodaj ugotowaną kaszę i połącz składniki na farsz.
  6. Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj, wytnij kółka szklanką, na każdym ułóż łyżeczkę farszu i ulep pierogi.
  7. Gotuj we wrzącej wodzie, wyjmij po około 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.

Wartości odżywcze(całość):

E: 1730Kcal, B: 82g W: 256g T: 38g

1 porcja ( 11 z 44 pierogów):

E: 433Kcal, B: 20,5g W: 64g T: 3,8g

Pierogi to tradycyjną potrawa, którą można stworzyć w wielu wersjach i zjeść z ulubionymi dodatkami.

Tę polecam Wam szczególnie, bo możecie być mile zaskoczeni połączeniem pełnoziarnistego ciasta z kaszą i serem ?! Podajcie z czym lubicie – cebulką, boczkiem, czy też śmietaną lub masełkiem.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *