Orkiszowy chleb na zakwasie ze śliwką i rozmarynem
26 kwietnia, 2021
Suszone śliwki skryte w wilgotnym wnętrzu tego orkiszowego chlebka zostały dodatkowo podkreślone intensywnym aromatem rozmarynu. Całość tworzy wręcz poetyczną formę i przepyszny smak…
Niecodzienny smak tego sprawi, że będziesz chciał/a jeść go codziennie!
Robi się go całkiem szybko i prosto – dlatego jeśli masz już swój zakwas to zakasaj rękawy i do roboty! A jeśli nie zawsze możesz go przygotować lub pożyczyć od znajomego :).
Czas przygotowania: 10 minut mieszania składników, 5-6h wyrastania, 1h 10min pieczenia – ok. 6h 20min – 7h 20min
Stopień trudności: średnie (wymaga posiadania zakwasu)
Składniki:
- 200g aktywnego zakwasu żytniego
- 270g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 130g mąki pszennej białej
- 140g mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 650g letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 80g śliwek suszonych
- 35g siemienia lnianego
- płaska łyżeczka rozmarynu
Sposób przygotowania:
- podgrzej wodę, aby była letnia (nie gorąca!)
- do miski dodaj zakwas, mąki, sól, rozmaryn, siemię lniane, pokrojone suszone śliwki i wlej wodę
- wszystkie składniki zamieszaj (ciasto powinno mieć dość lejącą, ale kleistą konsystencję)
- masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
- odstaw chleb do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 5-6h (powinien lekko wyrosnąć, na wierzchu będzie widać pęcherzyki)
- wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piecz przez 20 minut z trybem podgrzewania od dołu,
- po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez ok. 40 minut w trybie góra-dół,
- wyjmij chleb z blaszki i podpiecz go jeszcze przez 10min nie zdejmując papieru do pieczenia (dzięki temu będzie prościej go później oderwać)
- wyjmij chleb z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Wartość kaloryczna:
E: 2534kcal, B: 79g W: 470g T: 27g
Wypróbuj i rozsmakuj się w nieoczywistym smaku tego domowego chleba…
Smacznego jedzonkowania!