Słone,  Wegańskie

Orkiszowy chleb na zakwasie ze śliwką i rozmarynem

Suszone śliwki skryte w wilgotnym wnętrzu tego orkiszowego chlebka zostały dodatkowo podkreślone intensywnym aromatem rozmarynu. Całość tworzy wręcz poetyczną formę i przepyszny smak…

Niecodzienny smak tego sprawi, że będziesz chciał/a jeść go codziennie!

Robi się go całkiem szybko i prosto – dlatego jeśli masz już swój zakwas to zakasaj rękawy i do roboty! A jeśli nie zawsze możesz go przygotować lub pożyczyć od znajomego :).

Czas przygotowania: 10 minut mieszania składników, 5-6h wyrastania, 1h 10min pieczenia – ok. 6h 20min – 7h 20min

Stopień trudności: średnie (wymaga posiadania zakwasu)

Składniki:

  • 200g aktywnego zakwasu żytniego
  • 270g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 130g mąki pszennej białej
  • 140g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 650g letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 80g śliwek suszonych
  • 35g siemienia lnianego
  • płaska łyżeczka rozmarynu

Sposób przygotowania:

  • podgrzej wodę, aby była letnia (nie gorąca!)
  • do miski dodaj zakwas, mąki, sól, rozmaryn, siemię lniane, pokrojone suszone śliwki i wlej wodę
  • wszystkie składniki zamieszaj (ciasto powinno mieć dość lejącą, ale kleistą konsystencję)
  • masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
  • odstaw chleb do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 5-6h (powinien lekko wyrosnąć, na wierzchu będzie widać pęcherzyki)
  • wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piecz przez 20 minut z trybem podgrzewania od dołu,
  • po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez ok. 40 minut w trybie góra-dół,
  • wyjmij chleb z blaszki i podpiecz go jeszcze przez 10min nie zdejmując papieru do pieczenia (dzięki temu będzie prościej go później oderwać)
  • wyjmij chleb z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Wartość kaloryczna:

E: 2534kcal, B: 79g W: 470g T: 27g

Wypróbuj i rozsmakuj się w nieoczywistym smaku tego domowego chleba…

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *