Orzechowa tarta z cynamonowym rabarbarem, truskawkami i kremem
11 czerwca, 2021
Krucha, orzechowa, słodko-słona tarta z cynamonowym, słodko-kwaśnym musem rabarbarowym z truskawkami, ukrytym pod słodką, śmietankową masą budyniową.
Przymiotnik słodki przewija się tu aż 3 razy! To oznacza tylko jedno – jest to tarta idealna dla wielbicieli tego smaku.
Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Mus rabarbarowy:
- Rabarbar 400g
- Woda 60g
- Truskawki 100g
- Erytrol 40g/cukier (<40g)/słodzik/miód
- Łyżka soku z cytryny
- Cynamon
Orzechowy spód:
- Mąka pszenna pełnoziarnista 150g
- Masło orzechowe 100g
- 1 jajko (51g)
- Erytrol 60g/cukier (<60g)/słodzik
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli.
Krem twarogowo-budyniowy:
- Budyń śmietankowy 40g (proszek)
- Mleko 2% 150g
- Woda 150g
- Twaróg chudy Klinek 250g
- Erytrol 40g/cukier/słodzik.
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyj, pokrój na drobne kawałki, przełóż do garnka, następnie zalej wodą, dodaj erytrol, cynamon i gotuj przez około 10 minut, aż powstanie gęsty mus.
- Truskawki pokrój na ćwiartki i dodaj do garnka. Gotuj jeszcze przez 2 minuty, po czym odstaw do ostygnięcia.
- W osobnym garnku zagotuj 100g wody, 150g mleka z erytrolem.
- W 50g wody wymieszaj proszek budyniowy, po czym przelej do garnka i gotuj cały czas mieszając, na małym ogniu, aż zgęstnieje. Odstaw w chłodne miejsce.
- W misce wymieszaj suche składniki na spód, a następnie dodaj jajko i masło orzechowe i zagnieć ciasto. Wstaw na 15 minut do lodówki.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Dno i ściany tortownicy (U mnie o średnicy 28cm) wylep ciastem.
- Piecz spód około 15 minut w trybie góra-dół, po czym wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
- Przestudzony budyń zblenduj z twarogiem na gładko.
- Spód posmaruj musem, a na wierzch wyłóż krem.
- Wstaw na minimum 1h do lodówki.
Wartości odżywcze:
E: 1710Kcal, B: 105g W: 182g T: 62g
1 kawałek (1/8 ciasta):
E: 214Kcal, B: 13g W: 23g T: 9g
Kruchy spód z aksamitnym, wysokobiałkowym kremem i wiosenno-letnim musem…
Jestem naprawdę zadowolona z tej tarty i przekonana, że Ty także będziesz, jeśli tylko spróbujesz :)! Bo spróbujesz, nie?
Poprzedni