Słodkie,  Wegetariańskie

Orzechowa tarta z cynamonowym rabarbarem, truskawkami i kremem

Krucha, orzechowa, słodko-słona tarta z cynamonowym, słodko-kwaśnym musem rabarbarowym z truskawkami, ukrytym pod słodką, śmietankową masą budyniową.

Przymiotnik słodki przewija się tu aż 3 razy! To oznacza tylko jedno – jest to tarta idealna dla wielbicieli tego smaku.

Czas przygotowania: ok. 1h

Stopień trudności: średnie

Składniki:

Mus rabarbarowy:

  • Rabarbar 400g
  • Woda 60g
  • Truskawki 100g
  • Erytrol 40g/cukier (<40g)/słodzik/miód
  • Łyżka soku z cytryny
  • Cynamon

Orzechowy spód:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista 150g
  • Masło orzechowe 100g
  • 1 jajko (51g)
  • Erytrol 60g/cukier (<60g)/słodzik
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli.

Krem twarogowo-budyniowy:

  • Budyń śmietankowy 40g (proszek)
  • Mleko 2% 150g
  • Woda 150g
  • Twaróg chudy Klinek 250g
  • Erytrol 40g/cukier/słodzik.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyj, pokrój na drobne kawałki, przełóż do garnka, następnie zalej wodą, dodaj erytrol, cynamon i gotuj przez około 10 minut, aż powstanie gęsty mus.
  2. Truskawki pokrój na ćwiartki i dodaj do garnka. Gotuj jeszcze przez 2 minuty, po czym odstaw do ostygnięcia.
  3. W osobnym garnku zagotuj 100g wody, 150g mleka z erytrolem.
  4. W 50g wody wymieszaj proszek budyniowy, po czym przelej do garnka i gotuj cały czas mieszając, na małym ogniu, aż zgęstnieje. Odstaw w chłodne miejsce.
  5. W misce wymieszaj suche składniki na spód, a następnie dodaj jajko i masło orzechowe i zagnieć ciasto. Wstaw na 15 minut do lodówki.
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  8. Dno i ściany tortownicy (U mnie o średnicy 28cm) wylep ciastem.
  9. Piecz spód około 15 minut w trybie góra-dół, po czym wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  10. Przestudzony budyń zblenduj z twarogiem na gładko.
  11. Spód posmaruj musem, a na wierzch wyłóż krem.
  12. Wstaw na minimum 1h do lodówki.

Wartości odżywcze:

E: 1710Kcal, B: 105g W: 182g T: 62g

1 kawałek (1/8 ciasta):

E: 214Kcal, B: 13g W: 23g T: 9g

Kruchy spód z aksamitnym, wysokobiałkowym kremem i wiosenno-letnim musem…

Jestem naprawdę zadowolona z tej tarty i przekonana, że Ty także będziesz, jeśli tylko spróbujesz :)! Bo spróbujesz, nie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *