Słodkie,  Wegańskie

Orzechowa tarta z dyniowo-pomarańczowym kremem

Jesień i zima od zawsze kojarzą mi się z dynią i cytrusami… A obydwa te produkty świetnie się łączą! Poniższy przepis tylko potwierdza tę regułę ;).

Wegańska tarta łączy w sobie słodziutki, kruchy, migdałowy spód, pomarańczowy, delikatny krem i prażone płatki migdały – nieskromnie powiem, że jest genialna!

Czas przygotowania: ok. 1h 30 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka migdałowa 100g
  • Mąka pszenna 20g
  • Napój migdałowy bez cukru 60g
  • Erytrol 40g
  • Masło orzechowe 40g (najlepiej migdałowe)
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Cynamon

Krem:

  • Tofu naturalne 300g
  • Ugotowana dynia 150g
  • Sok pomarańczowy 300g
  • Napój migdałowy bez cukru 50g
  • Budyń śmietankowy 50g
  • Erytrol 80g/słodzik/cukier
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Skórka z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

  • Płatki migdałów 20g
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj sok z erytrolem.
  2. W kubku rozmieszaj budyń w 50g napoju migdałowego, przelej do garnka i gotuj budyń, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Do miski wsyp mąki, erytrol, sól, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  4. Do kubeczka przełóż masło orzechowe, wlej napój migdałowy i wymieszaj na gładki sos orzechowy.
  5. Dodaj sos do miski i zagnieć szybko ciasto.
  6. Tortownicę (u mnie o średnicy 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylep jej dno oraz boki ciastem.
  7. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i piecz spód przez 12 minut w trybie góra-dół.
  8. Do przestudzonego budyniu dodaj tofu, sok oraz skórkę z cytryny, zblenduj na gładko.
  9. Przelej krem na chłodny spód i wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
  10. Podpraż płatki migdałów z odrobiną soli i posyp nimi tartę.

Wartości odżywcze (całość):

E: 1641Kcal, B: 76g W: 111g T: 102g

1 z 4 kawałków:

E: 410Kcal, B: 19g W: 28g T: 25,5g

Słodki, kruchy spód o intensywnie cynamonowym smaku przełamany cytrusowym, wręcz aksamitnym kremem z tofu – wyśmienite!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *