Orzechowa tarta z dyniowo-pomarańczowym kremem
13 września, 2022
Jesień i zima od zawsze kojarzą mi się z dynią i cytrusami… A obydwa te produkty świetnie się łączą! Poniższy przepis tylko potwierdza tę regułę ;).
Wegańska tarta łączy w sobie słodziutki, kruchy, migdałowy spód, pomarańczowy, delikatny krem i prażone płatki migdały – nieskromnie powiem, że jest genialna!
Czas przygotowania: ok. 1h 30 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Ciasto:
- Mąka migdałowa 100g
- Mąka pszenna 20g
- Napój migdałowy bez cukru 60g
- Erytrol 40g
- Masło orzechowe 40g (najlepiej migdałowe)
- Szczypta proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Cynamon
Krem:
- Tofu naturalne 300g
- Ugotowana dynia 150g
- Sok pomarańczowy 300g
- Napój migdałowy bez cukru 50g
- Budyń śmietankowy 50g
- Erytrol 80g/słodzik/cukier
- Sok z 1/2 cytryny
- Skórka z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
- Płatki migdałów 20g
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj sok z erytrolem.
- W kubku rozmieszaj budyń w 50g napoju migdałowego, przelej do garnka i gotuj budyń, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
- Do miski wsyp mąki, erytrol, sól, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- Do kubeczka przełóż masło orzechowe, wlej napój migdałowy i wymieszaj na gładki sos orzechowy.
- Dodaj sos do miski i zagnieć szybko ciasto.
- Tortownicę (u mnie o średnicy 18 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylep jej dno oraz boki ciastem.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i piecz spód przez 12 minut w trybie góra-dół.
- Do przestudzonego budyniu dodaj tofu, sok oraz skórkę z cytryny, zblenduj na gładko.
- Przelej krem na chłodny spód i wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Podpraż płatki migdałów z odrobiną soli i posyp nimi tartę.
Wartości odżywcze (całość):
E: 1641Kcal, B: 76g W: 111g T: 102g
1 z 4 kawałków:
E: 410Kcal, B: 19g W: 28g T: 25,5g
Słodki, kruchy spód o intensywnie cynamonowym smaku przełamany cytrusowym, wręcz aksamitnym kremem z tofu – wyśmienite!
Smacznego jedzonkowania!