Słodkie,  Wegańskie

Orzechowe bułeczki drożdżowe – słodkie i mięciutkie

Kto jest fanem słodkich, drożdżowych wypieków?

Chałki, drożdżówki i przeróżne bułeczki to moja słabość. Ale orzechy także ? – dlatego postanowiłam połączyć je w jedno i tak oto powstały te malutkie bułki orzeszkowe!

Czas przygotowania: 10min+40min+10min+20min (łącznie 1h 20min)

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Mąka pszenna 160g+30g+10g
  • Mleko migdałowe 100g
  • Masło orzechowe 30g
  • Drożdże 20g
  • Erytrol/słodzik
  • Cukier 5g
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzeje w garnku tak aby było letnie.
  2. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 30g mąki i wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
  3. Po tym czasie wsyp 160g mąki, Erytrol, szczyptę soli i dodaj masło orzechowe, wymieszaj i zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
  5. Podsyp blat 10g mąki, zagnieć ponownie ciasto i uformuj 5 bułek.
  6. Piecz 20 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze(całość – 5 bułeczek):

E: 1000Kcal, B: 36g W: 172g T: 18g

1 z 5 bułek:

E: 200Kcal, B: 7g W: 36g T: 3,8g

Mięciutkie, słodkie i w pełni wegańskie!

Doskonale smakują podane z roślinnym mlekiem, domowym dżemem lub solo.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *