Orzechowe bułeczki drożdżowe – słodkie i mięciutkie
26 listopada, 2021
Kto jest fanem słodkich, drożdżowych wypieków?
Chałki, drożdżówki i przeróżne bułeczki to moja słabość. Ale orzechy także ? – dlatego postanowiłam połączyć je w jedno i tak oto powstały te malutkie bułki orzeszkowe!
Czas przygotowania: 10min+40min+10min+20min (łącznie 1h 20min)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Mąka pszenna 160g+30g+10g
- Mleko migdałowe 100g
- Masło orzechowe 30g
- Drożdże 20g
- Erytrol/słodzik
- Cukier 5g
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzeje w garnku tak aby było letnie.
- Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 30g mąki i wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
- Po tym czasie wsyp 160g mąki, Erytrol, szczyptę soli i dodaj masło orzechowe, wymieszaj i zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Podsyp blat 10g mąki, zagnieć ponownie ciasto i uformuj 5 bułek.
- Piecz 20 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze(całość – 5 bułeczek):
E: 1000Kcal, B: 36g W: 172g T: 18g
1 z 5 bułek:
E: 200Kcal, B: 7g W: 36g T: 3,8g
Mięciutkie, słodkie i w pełni wegańskie!
Doskonale smakują podane z roślinnym mlekiem, domowym dżemem lub solo.
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni