Słodkie,  Wegetariańskie

Orzechowe bułeczki z porzeczkami

Słodziutkie bułeczki o intensywnie orzeszkowej nucie z kwaskowymi porzeczkami. Mięciutkie i na prawdę pyszniutkie ?!

Umilą spotkanie ze znajomymi, słodkie śniadanie lub codzienną kawkę.

Czas przygotowania: około 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 jajko 51g
  • Twaróg chudy 250g
  • Masło orzechowe 50g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista/orkiszowa 120g
    Mąka odtłuszczona z orzeszków arachidowych 100g
  • Czerwone porzeczki 150g
  • Erytrol 120g
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg zagnieć widelcem z jajkiem i szczyptą soli.
  2. Dodaj erytrol, proszek do pieczenia, masło orzechowe i wymieszaj.
  3. Następnie wsyp mąki i zagnieć ciasto.
  4. Podziel na 14 części i z każdej ręką uformuj kulkę, po czym spłaszcz, włóż na środek kilka porzeczek i zaklej.
  5. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  7. Piecz około 22 minuty w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze(całość – 14 bułeczek):

E: 1482Kcal, B: 135g W: 128g T: 40g

1 z 14 bułeczek:

E: 106Kcal, B: 9,5g W: 9g T: 2,8g

Słodka przekąska przełamana kwaśnymi owocami sezonowymi to pomysł, który może na prawdę przypaść do gustu.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *