
Orzechowe bułeczki z porzeczkami
13 sierpnia, 2021

Słodziutkie bułeczki o intensywnie orzeszkowej nucie z kwaskowymi porzeczkami. Mięciutkie i na prawdę pyszniutkie ?!
Umilą spotkanie ze znajomymi, słodkie śniadanie lub codzienną kawkę.

Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 jajko 51g
- Twaróg chudy 250g
- Masło orzechowe 50g
- Mąka pszenna pełnoziarnista/orkiszowa 120g
Mąka odtłuszczona z orzeszków arachidowych 100g - Czerwone porzeczki 150g
- Erytrol 120g
- Szczypta soli
- Łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Twaróg zagnieć widelcem z jajkiem i szczyptą soli.
- Dodaj erytrol, proszek do pieczenia, masło orzechowe i wymieszaj.
- Następnie wsyp mąki i zagnieć ciasto.
- Podziel na 14 części i z każdej ręką uformuj kulkę, po czym spłaszcz, włóż na środek kilka porzeczek i zaklej.
- Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz około 22 minuty w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze(całość – 14 bułeczek):
E: 1482Kcal, B: 135g W: 128g T: 40g
1 z 14 bułeczek:
E: 106Kcal, B: 9,5g W: 9g T: 2,8g
Słodka przekąska przełamana kwaśnymi owocami sezonowymi to pomysł, który może na prawdę przypaść do gustu.
Smacznego jedzonkowania!

Poprzedni
Lekkie, pikantne gazpacho
Zobacz również

Zielone szparagi w cytrynowym sosie – vegan
2 czerwca, 2023
Ciecierzycowe brownie z daktylami i czekoladą
12 stycznia, 2024