Orzechowe ciastka ze skórką z cytryny
30 grudnia, 2022
Kruche ciasteczka ze sporym dodatkiem orzechów włoskich i skórką cytrynową dla podkreślenia smaku. Zrobicie je ekspresowo, a zjecie z ogromną przyjemnością!
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 jajko 51g
- Biała fasola z puszki 240g
- Orzechy włoskie 40g
- Erytrol 50g
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista 40g
- Mąka ziemniaczana 20g
- Odżywka białkowa 20g (najlepiej o smaku waniliowym lub innym neutralnym)
- Mąka kokosowa 20g
- Oliwa z oliwek 12g
- Proszek do pieczenia – pół łyżeczki
- Skórka z 2 cytryn
- Sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
- Orzechy włoskie podpraż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
- Przełóż je do kielicha blendera i zblenduj na mąkę. Przesyp do miski.
- Do blendera wrzuć odsączoną i przepłukaną fasolę z puszki. Dodaj jajko, oliwę, erytrol, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia i zblenduj na gładką masę.
- Przelej zawartość blendera do zmielonych orzechów. Wsyp mąki i odżywkę białkową i dokładnie wymieszaj.
- Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z ciastem.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Zwilżonymi wodą dłońmi lep kulki z masy i spłaszczaj je na blaszce, na kształt ciasteczek (u mnie 19 sztuk).
- Piecz około 18 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze (całość – 19 ciasteczek):
E: 1026Kcal, B: 55 g W: 78 g T: 51 g
1 z 19 ciastek:
E: 54 Kcal, B: 3 g W: 4 g T: 2,7 g
Kolejny fasolowy przepis na mojej stronie, z którego także warto skorzystać.
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni