Słodkie,  Wegetariańskie

Orzechowe ciastka ze skórką z cytryny

Kruche ciasteczka ze sporym dodatkiem orzechów włoskich i skórką cytrynową dla podkreślenia smaku. Zrobicie je ekspresowo, a zjecie z ogromną przyjemnością!

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 jajko 51g
  • Biała fasola z puszki 240g
  • Orzechy włoskie 40g
  • Erytrol 50g
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 40g
  • Mąka ziemniaczana 20g
  • Odżywka białkowa 20g (najlepiej o smaku waniliowym lub innym neutralnym)
  • Mąka kokosowa 20g
  • Oliwa z oliwek 12g
  • Proszek do pieczenia – pół łyżeczki
  • Skórka z 2 cytryn
  • Sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy włoskie podpraż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
  2. Przełóż je do kielicha blendera i zblenduj na mąkę. Przesyp do miski.
  3. Do blendera wrzuć odsączoną i przepłukaną fasolę z puszki. Dodaj jajko, oliwę, erytrol, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia i zblenduj na gładką masę.
  4. Przelej zawartość blendera do zmielonych orzechów. Wsyp mąki i odżywkę białkową i dokładnie wymieszaj.
  5. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wymieszaj z ciastem.
  6. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
  7. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Zwilżonymi wodą dłońmi lep kulki z masy i spłaszczaj je na blaszce, na kształt ciasteczek (u mnie 19 sztuk).
  9. Piecz około 18 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze (całość – 19 ciasteczek):

E: 1026Kcal, B: 55 g W: 78 g T: 51 g

1 z 19 ciastek:

E: 54 Kcal, B: 3 g W: 4 g T: 2,7 g

Kolejny fasolowy przepis na mojej stronie, z którego także warto skorzystać.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *