Orzechowy makaron z kapustą – vegan
4 marca, 2023
To danie wcale nie miało się tu pojawiać…
Ale wyszło tak dobre, że musiałam spisać przepis i go tu wstawić – jak nie dla Was, to dla mnie ;)!
Cieniutkie nitki makaronu oblepione obłędnym sosem orzechowo-pomidorowym z dodatkiem warzyw sprawi że Wasz dzień będzie niesamowicie smaczny.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Kapusta pekińska 400 g
- Pomidory z puszki krojone 400 g
- Papryka 250 g
- Czerwona cebula 100 g
- Tofu wędzone (1 kostka) 180 g
- Makaron chow mein 120 g
- Masło orzechowe 40 g
- Płatki drożdżowe nieaktywne 15 g
- Olej rzepakowy 10 g
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- Przyprawy: garam masala, słodka papryka, pieprz cayenne, pietruszka suszona.
Sposób przygotowania:
- Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj w 1 łyżce sosu sojowego.
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 3-4 min). Najlepiej jeżeli wybierzesz cienki makaron typu ramen, aby dobrze wymieszał się z sosem.
- Cebulę pokrój w kostkę, paprykę w cienkie paski, kapustę poszatkuj, a czosnek posiekaj.
- Na dnie garnka rozgrzej olej rzepakowy.
- Do garnka dodaj cebulę, tofu i 2 łyżki sosu sojowego. Smaż przez moment, mieszając, aby nie przypalić.
- Dodaj paprykę i czosnek.
- Po chwili wrzuć kapustę i przelej pomidory z puszki. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
- Do garnka przełóż ugotowany makaron (nie przepłukuj go wodą – dzięki temu lepiej oblepi się sosem) i wymieszaj.
- Na koniec wyłącz kuchenkę i dodaj płatki drożdżowe i masło orzechowe. Wymieszaj.
- Podawaj z poszatkowaną, świeżą kapustą i pietruszką lub świeżym szczypiorkiem. Ewentualnie posyp orzeszkami ziemnymi.
Wartości odżywcze (całość – ok. 2 duże porcje):
E: 1260 Kcal, B: 64,5 g W: 152 g T: 48 g
Wiedząc, że taki makaron czeka na mnie w domu, pracowało mi się o wiele lepiej. Konieczne spróbujcie i umilcie sobie dzień!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni
Wegańskie gołąbki "z gara"
Nowsze