Pełnoziarniste pierogi z tofu, fasolką i makiem
12 sierpnia, 2022
Domowe pierożki z dość nietypowym farszem…
Próbowaliście takiego połączenia? Mak na wytrawnie może niektórych odstraszać, ale w połączeniu ze świeżą, sezonową fasolką szparagową oraz tofu wędzonym smakuje naprawdę… ciekawie? I obiecuję, że pysznie!
Zainspirowani? Zapraszam dalej!
Czas przygotowania: ok. 1h 20 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Mąka pszenna pełnoziarnista 250g
- Oliwa z oliwek 10g
- Woda 120g
- Sól – 1/2 łyżeczki
Farsz:
- Tofu wędzone 360g (2 kostki)
- Zielona fasolka szparagowa 300g
- Mak mielony 30g
- Sos sojowy – 4 łyżki
Dodatkowo:
- Cebula biała 120g
- Oliwa z oliwek 5g
- Sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj fasolkę.
- Tofu pokrój w dosyć cienkie plastry, zamarynuj w sosie sojowym i podsmaż na suchej patelni, aż się zarumieni i będzie chrupiące.
- Część tofu i fasolki pokrój w drobną kostkę, a resztę zblenduj na gładko razem z makiem. Następnie całość wymieszaj.
- W czajniku zagotuj wodę.
- Do miski wsyp mąkę i sól, dodaj 10g oliwy z oliwek i wlej 120g wrzątku, zamieszaj ciasto łyżką, a następnie wyrabiaj przez chwilę ręcznie.
- Rozwałkuj cienko ciasto, wykrawaj szklanka kółka, na każde nałóż farsz i zaklej pierogi.
- Zagotuj wodę i ugotuj pierożki (około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię).
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na 5g oliwy z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.
Wartości odżywcze (48 pierogów):
E: 1685Kcal, B: 86g W: 188g T: 60g
1 z 48 pierogów:
E: 35Kcal, B: 1,9g W: 4g T: 1,25g
Pełnoziarniste pierogi, w pełni wegańskie, sycą na długo i zaskakują nutami smakowymi. Prze-pyszota ;)!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni