Słone,  Wegańskie

Pełnoziarniste pierogi z tofu, fasolką i makiem

Domowe pierożki z dość nietypowym farszem…

Próbowaliście takiego połączenia? Mak na wytrawnie może niektórych odstraszać, ale w połączeniu ze świeżą, sezonową fasolką szparagową oraz tofu wędzonym smakuje naprawdę… ciekawie? I obiecuję, że pysznie!

Zainspirowani? Zapraszam dalej!

Czas przygotowania: ok. 1h 20 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista 250g
  • Oliwa z oliwek 10g
  • Woda 120g
  • Sól – 1/2 łyżeczki

Farsz:

  • Tofu wędzone 360g (2 kostki)
  • Zielona fasolka szparagowa 300g
  • Mak mielony 30g
  • Sos sojowy – 4 łyżki

Dodatkowo:

  • Cebula biała 120g
  • Oliwa z oliwek 5g
  • Sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj fasolkę.
  2. Tofu pokrój w dosyć cienkie plastry, zamarynuj w sosie sojowym i podsmaż na suchej patelni, aż się zarumieni i będzie chrupiące.
  3. Część tofu i fasolki pokrój w drobną kostkę, a resztę zblenduj na gładko razem z makiem. Następnie całość wymieszaj.
  4. W czajniku zagotuj wodę.
  5. Do miski wsyp mąkę i sól, dodaj 10g oliwy z oliwek i wlej 120g wrzątku, zamieszaj ciasto łyżką, a następnie wyrabiaj przez chwilę ręcznie.
  6. Rozwałkuj cienko ciasto, wykrawaj szklanka kółka, na każde nałóż farsz i zaklej pierogi.
  7. Zagotuj wodę i ugotuj pierożki (około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię).
  8. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na 5g oliwy z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.

Wartości odżywcze (48 pierogów):

E: 1685Kcal, B: 86g W: 188g T: 60g

1 z 48 pierogów:

E: 35Kcal, B: 1,9g W: 4g T: 1,25g

Pełnoziarniste pierogi, w pełni wegańskie, sycą na długo i zaskakują nutami smakowymi. Prze-pyszota ;)!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *