Słone,  Wegańskie

Pieczona młoda kapusta z wegańskim, chrzanowym twarożkiem

Z sezonowych warzyw i owoców trzeba korzystać, póki są dostępne i tak wyraziste ?!

Młoda kapusta, to coś, co „młode” jest tylko ten raz w roku i warto z nią stworzyć przeróżne cuda…

Tym razem zdecydowałam się na nią w wersji pieczonej. Proces ten całkowicie zmienia jej smak, a także strukturę. W towarzystwie pysznego intensywnego, wegańskiego twarożku z ostrą nutą chrzanu i słodką nerkowców, smakuje wręcz wybornie, a już na pewno niecodziennie ?!

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Młoda kapusta
  • Tofu naturalne 360g (2 kostki)
  • Woda z ogórków kiszonych 120g
  • Orzechy nerkowca 50g
  • Chrzan (pasta) 30g
  • Słonecznik łuskany 20g
  • Oliwa z oliwek 20g
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, świeży koper włoski.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści, a następnie dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki.
  2. Każdą z części nasmaruj oliwą, posyp solą, pieprzem, czosnkiem, posiekanym koprem i natrzyj, po czym posyp nasionami słonecznika.
  3. Piecz przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
  4. W blenderze zmiksuj orzechy nerkowca na mąkę.
  5. Dodaj 2 kostki Tofu, dodaj wodę z ogórków i chrzan, zblenduj na gładko, dopraw solą.
  6. Kapustę podawaj na twarożku, posypaną świeżym koprem.

Wartości odżywcze(całość):

E: 1275Kcal, B: 67,5g W: 74,5g T: 83g

1 porcja (1/4 całości= pół kapusty, 1/4 twarożku):

E: 320Kcal, B: 17g W: 18,5g T: 21g

Aksamitny twarożek genialnie współgra na talerzu z delikatnie podpieczoną kapustą. Przyprawy dodają niesamowitego aromatu, a podprażony słonecznik chrupkości temu prostu daniu…

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *