Pieczona młoda kapusta z wegańskim, chrzanowym twarożkiem
Z sezonowych warzyw i owoców trzeba korzystać, póki są dostępne i tak wyraziste ?!
Młoda kapusta, to coś, co „młode” jest tylko ten raz w roku i warto z nią stworzyć przeróżne cuda…
Tym razem zdecydowałam się na nią w wersji pieczonej. Proces ten całkowicie zmienia jej smak, a także strukturę. W towarzystwie pysznego intensywnego, wegańskiego twarożku z ostrą nutą chrzanu i słodką nerkowców, smakuje wręcz wybornie, a już na pewno niecodziennie ?!
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Młoda kapusta
- Tofu naturalne 360g (2 kostki)
- Woda z ogórków kiszonych 120g
- Orzechy nerkowca 50g
- Chrzan (pasta) 30g
- Słonecznik łuskany 20g
- Oliwa z oliwek 20g
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, świeży koper włoski.
Sposób przygotowania:
- Kapustę obierz z wierzchnich liści, a następnie dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki.
- Każdą z części nasmaruj oliwą, posyp solą, pieprzem, czosnkiem, posiekanym koprem i natrzyj, po czym posyp nasionami słonecznika.
- Piecz przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
- W blenderze zmiksuj orzechy nerkowca na mąkę.
- Dodaj 2 kostki Tofu, dodaj wodę z ogórków i chrzan, zblenduj na gładko, dopraw solą.
- Kapustę podawaj na twarożku, posypaną świeżym koprem.
Wartości odżywcze(całość):
E: 1275Kcal, B: 67,5g W: 74,5g T: 83g
1 porcja (1/4 całości= pół kapusty, 1/4 twarożku):
E: 320Kcal, B: 17g W: 18,5g T: 21g
Aksamitny twarożek genialnie współgra na talerzu z delikatnie podpieczoną kapustą. Przyprawy dodają niesamowitego aromatu, a podprażony słonecznik chrupkości temu prostu daniu…
Smacznego jedzonkowania!