Słodkie,  Wegetariańskie

Piernik buraczany z czekośliwką

W domu zapachniało Świętami, czyli piernikiem! Miłe wspomnienie tego radosnego czasu…

Nie jest to jednak zwykły piernik, lecz piernik z buraka – zdrowy i niskokaloryczny. Dodatkowo dostarczy sporą dawkę żelaza.

Pyszny, aromatyczny, przełożony domową czekośliwką i polany gorzką czekoladą. Konsystencją nie przypomina tego tradycyjnego, bo est wilgotny, ale ja uważam to za jego wielki atut :)!

Czas przygotowania: 20 min roboty + 1h pieczenia (łącznie 1h 20min)

Stopień trudności: średnie

Składniki:

Ciasto:

  • 500g buraków gotowanych
  • 600g wody
  • 2 jajka (112g)
  • 3 białka jaj (90g)
  • mąka kokosowa – 100g
  • mąka ryżowa/jaglana/pszenna – 65g
  • odżywka białkowa o neutralnym smaku (lub tyle samo mąki, nie kokosowej) – 40g
  • 30g kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej bez mąki, same przyprawy)
  • łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • słodzik (30 tabletek), erytrol/ksylitol (60-80g)

Polewa:

  • gorzka czekolada 50g (u mnie Lindt 85%)
  • mleko 50ml

Dodatkowo:

  • 100g czekośliwki

Sposób przygotowania:

  • białka jaj ubić na sztywną pianę
  • suche składniki wymieszać w misce
  • dodać mokre składniki i zblendować na gładką masę
  • ciasto połączyć delikatnie z ubitymi białkami
  • przelać do keksówki
  • piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (tryb góra-dół) przez 1h
  • wyjąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia
  • gdy ciasto będzie chłodne, przekroić je i przełożyć czekośliwką
  • w mikrofali lub kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem, wymieszać, aż polewa będzie gładka i posmarować nią wierzch ciasta.

Wartości odżywcze:

E: 1700 kcal, B: 95g W: 168g T: 65g

Mam nadzieję, że spróbujecie i ta wersja (nie)tradycyjnego piernika przywoła w waszej pamięci szczęśliwe chwilę ;).

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *