Piernik buraczany z czekośliwką
14 stycznia, 2021
W domu zapachniało Świętami, czyli piernikiem! Miłe wspomnienie tego radosnego czasu…
Nie jest to jednak zwykły piernik, lecz piernik z buraka – zdrowy i niskokaloryczny. Dodatkowo dostarczy sporą dawkę żelaza.
Pyszny, aromatyczny, przełożony domową czekośliwką i polany gorzką czekoladą. Konsystencją nie przypomina tego tradycyjnego, bo est wilgotny, ale ja uważam to za jego wielki atut :)!
Czas przygotowania: 20 min roboty + 1h pieczenia (łącznie 1h 20min)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Ciasto:
- 500g buraków gotowanych
- 600g wody
- 2 jajka (112g)
- 3 białka jaj (90g)
- mąka kokosowa – 100g
- mąka ryżowa/jaglana/pszenna – 65g
- odżywka białkowa o neutralnym smaku (lub tyle samo mąki, nie kokosowej) – 40g
- 30g kakao
- 3 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej bez mąki, same przyprawy)
- łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- słodzik (30 tabletek), erytrol/ksylitol (60-80g)
Polewa:
- gorzka czekolada 50g (u mnie Lindt 85%)
- mleko 50ml
Dodatkowo:
- 100g czekośliwki
Sposób przygotowania:
- białka jaj ubić na sztywną pianę
- suche składniki wymieszać w misce
- dodać mokre składniki i zblendować na gładką masę
- ciasto połączyć delikatnie z ubitymi białkami
- przelać do keksówki
- piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (tryb góra-dół) przez 1h
- wyjąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia
- gdy ciasto będzie chłodne, przekroić je i przełożyć czekośliwką
- w mikrofali lub kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem, wymieszać, aż polewa będzie gładka i posmarować nią wierzch ciasta.
Wartości odżywcze:
E: 1700 kcal, B: 95g W: 168g T: 65g
Mam nadzieję, że spróbujecie i ta wersja (nie)tradycyjnego piernika przywoła w waszej pamięci szczęśliwe chwilę ;).
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni