Słone,  Wegańskie

Placki ciecierzycowo-ziemniaczane z gulaszem z tofu

Placki ziemniaczane, tylko że w zupełnie innej odsłonie…

Gulasz inspirowany tym „po węgiersku”, ale roślinny, bez mięsa – za to z tofu…

Okrągłe placuszki z dodatkiem kminku i cebulki oraz sos z dużą zawartością papryki na pewno zasmakują wielu nieWEGANOM!

Czas przygotowania: ok. 1h

Stopień trudności: średnie

Składniki:

Placki:

  • Ziemniaki 400g
  • Mąka z ciecierzycy 50g
  • Cebula biała 50g
  • Oliwa z oliwek 5g
  • Przyprawy: sól, pieprz, kminek.

Gulasz z tofu:

  • Tofu wędzone 180g
  • Pomidory z puszki 400g
  • Papryka 500g (3 średnie – czerwona i żółte)
  • Pieczarki 150g
  • Cebula czerwona 200g (2)
  • Oliwa z oliwek 10g
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, papryka słodka, papryka ostra.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko.
  2. Biała cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na 5g oliwy z oliwek.
  3. Paprykę i czerwoną cebulę pokrój w duże kawałki, pieczarki i tofu także.
  4. Czosnek obierz i posiekaj.
  5. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  6. Następnie dodaj pieczarki i czosnek, zalej sosem sojowym i dopraw pieprzem, smaż mieszając od czasu do czasu.
  7. Po chwili wrzuć paprykę i pomidory z puszki. Gotuj, do momentu gdy warzywa będą miękkie.
  8. Dodaj pokrojone tofu, przyprawy i duś jeszcze przez chwilę.
  9. Ziemniaki zblenduj z kminkiem, solą i pieprzem na puree.
  10. Wsyp do nich mąkę z ciecierzycy i wymieszaj z podsmażoną wcześniej biała cebulą.
  11. Smaż niewielkie placki na dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron pod przykryciem.
  12. Placki podawaj z gulaszem, posypane pietruszką.

Wartości odżywcze(całość – 2 porcje):

E: 1221Kcal, B: 54,5g W: 182g T: 35g

Placki i sos w lżejszej odsłonie i wegańskie, a mimo to pełne smaku i wartości odżywczych. Polecają się na obiad 😉!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *