Placki ciecierzycowo-ziemniaczane z gulaszem z tofu
25 lutego, 2022
Placki ziemniaczane, tylko że w zupełnie innej odsłonie…
Gulasz inspirowany tym „po węgiersku”, ale roślinny, bez mięsa – za to z tofu…
Okrągłe placuszki z dodatkiem kminku i cebulki oraz sos z dużą zawartością papryki na pewno zasmakują wielu nieWEGANOM!
Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Placki:
- Ziemniaki 400g
- Mąka z ciecierzycy 50g
- Cebula biała 50g
- Oliwa z oliwek 5g
- Przyprawy: sól, pieprz, kminek.
Gulasz z tofu:
- Tofu wędzone 180g
- Pomidory z puszki 400g
- Papryka 500g (3 średnie – czerwona i żółte)
- Pieczarki 150g
- Cebula czerwona 200g (2)
- Oliwa z oliwek 10g
- Czosnek – 4 ząbki
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, papryka słodka, papryka ostra.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko.
- Biała cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na 5g oliwy z oliwek.
- Paprykę i czerwoną cebulę pokrój w duże kawałki, pieczarki i tofu także.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli.
- Następnie dodaj pieczarki i czosnek, zalej sosem sojowym i dopraw pieprzem, smaż mieszając od czasu do czasu.
- Po chwili wrzuć paprykę i pomidory z puszki. Gotuj, do momentu gdy warzywa będą miękkie.
- Dodaj pokrojone tofu, przyprawy i duś jeszcze przez chwilę.
- Ziemniaki zblenduj z kminkiem, solą i pieprzem na puree.
- Wsyp do nich mąkę z ciecierzycy i wymieszaj z podsmażoną wcześniej biała cebulą.
- Smaż niewielkie placki na dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron pod przykryciem.
- Placki podawaj z gulaszem, posypane pietruszką.
Wartości odżywcze(całość – 2 porcje):
E: 1221Kcal, B: 54,5g W: 182g T: 35g
Placki i sos w lżejszej odsłonie i wegańskie, a mimo to pełne smaku i wartości odżywczych. Polecają się na obiad 😉!
Smacznego jedzonkowania!