Podsmażona babka ziemniaczana z kapustą
Ta wegańska „potrawa” to całkowita improwizacja i połączenie minimum dwóch przepisów w jeden! Choć może niektórzy doszukają się tu kolejnych inspiracji…
Babka ziemniaczana podsmażona, posypana a’la boczkiem z tofu – pomysł ten narodził się w mojej głowie, gdy pomyślałam o tradycyjnej na wschodzie Polski babce ziemniaczanej z boczkiem (bo jakże by inaczej :)?) oraz bieszczadzkich fuczkach – smażonych plackach z kapusty. Postanowiłam dodać coś od siebie – fasolę, przerobić na roślinną wersję i tak powstała ona…
Czas przygotowania: 30 minut + 1,5h pieczenia + 1h + 10 minut (łącznie 3h 10 minut)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Ziemniaki 500 g (masa po obraniu)
- Kapusta kiszona 250 g (masa przed odsączeniem)
- Cebula biała 100 g
- Fasola biała z puszki 240 g
- Tofu wędzone 90 g (pół kostki)
- Mąka pszenna 20 g
- Olej rzepakowy 5 g
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Przyprawy: papryka słodka wędzona, majeranek (1 łyżeczka), kminek (pół łyżeczki), sól (1 łyżeczka), pieprz (według uznania).
Dodatkowo:
- Olej rzepakowy 10g
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zasyp solą i odstaw na chwilę.
- Pokrój cebulę i tofu w kostkę. Podsmaż na 5 g oleju rzepakowego razem z papryką słodką wędzoną i sosem sojowym.
- Fasolę z puszki zblenduj na gładką masę z kminkiem, majerankiem i pieprzem.
- Ziemniaki i kapustę kiszoną dokładnie odciśnij z wody.
- Przełóż ziemniaki, pastę z fasoli, kapustę do miski. Dodaj mąkę i wymieszaj ręcznie.
- Do gęstej masy dodaj połowę usmażonego tofu z cebulą.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Podłużną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Piecz babkę 1,5 h w trybie góra-dół.
- Następnie odstaw, aby całkowicie ostygła i się ustabilizowała.
- Pokrój na kawałki i podsmaż na 10 g oleju rzepakowego. Podawaj z resztą okrasy z tofu.
Wartości odżywcze (całość – 2 porcje jak na talerzu):
E: 1062 Kcal, B: 45,5 g W: 156,6 g T: 24,4 g
Babka ziemniaczana + fuczki w jednym są moim nowym odkryciem… Mam nadzieję, że Waszym również będzie!
Smacznego jedzonkowania!