Słone,  Wegańskie

Podsmażona babka ziemniaczana z kapustą

Ta wegańska „potrawa” to całkowita improwizacja i połączenie minimum dwóch przepisów w jeden! Choć może niektórzy doszukają się tu kolejnych inspiracji…

Babka ziemniaczana podsmażona, posypana a’la boczkiem z tofu – pomysł ten narodził się w mojej głowie, gdy pomyślałam o tradycyjnej na wschodzie Polski babce ziemniaczanej z boczkiem (bo jakże by inaczej :)?) oraz bieszczadzkich fuczkach – smażonych plackach z kapusty. Postanowiłam dodać coś od siebie – fasolę, przerobić na roślinną wersję i tak powstała ona…

Czas przygotowania: 30 minut + 1,5h pieczenia + 1h + 10 minut (łącznie 3h 10 minut)

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Ziemniaki 500 g (masa po obraniu)
  • Kapusta kiszona 250 g (masa przed odsączeniem)
  • Cebula biała 100 g
  • Fasola biała z puszki 240 g
  • Tofu wędzone 90 g (pół kostki)
  • Mąka pszenna 20 g
  • Olej rzepakowy 5 g
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Przyprawy: papryka słodka wędzona, majeranek (1 łyżeczka), kminek (pół łyżeczki), sól (1 łyżeczka), pieprz (według uznania).

Dodatkowo:

  • Olej rzepakowy 10g

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zasyp solą i odstaw na chwilę.
  2. Pokrój cebulę i tofu w kostkę. Podsmaż na 5 g oleju rzepakowego razem z papryką słodką wędzoną i sosem sojowym.
  3. Fasolę z puszki zblenduj na gładką masę z kminkiem, majerankiem i pieprzem.
  4. Ziemniaki i kapustę kiszoną dokładnie odciśnij z wody.
  5. Przełóż ziemniaki, pastę z fasoli, kapustę do miski. Dodaj mąkę i wymieszaj ręcznie.
  6. Do gęstej masy dodaj połowę usmażonego tofu z cebulą.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  8. Podłużną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Piecz babkę 1,5 h w trybie góra-dół.
  10. Następnie odstaw, aby całkowicie ostygła i się ustabilizowała.
  11. Pokrój na kawałki i podsmaż na 10 g oleju rzepakowego. Podawaj z resztą okrasy z tofu.

Wartości odżywcze (całość – 2 porcje jak na talerzu):

E: 1062 Kcal, B: 45,5 g W: 156,6 g T: 24,4 g

Babka ziemniaczana + fuczki w jednym są moim nowym odkryciem… Mam nadzieję, że Waszym również będzie!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *