Pomarańczowy chlebek z figą i płatkami migdałów
30 września, 2022
Ciasto drożdżowe zawsze robiłam z mlekiem… Zawsze do tej pory! Tym razem zamiast mleka wykorzystałam sok z pomarańczy, który okazał się ciekawym urozmaiceniem!
Od dawna miałam ochotę na drożdżowe… Wszystkie chałki, drożdżówki, bułki mleczne zawsze niesamowicie mi smakują, dlatego tym razem postanowiłam zrobić je w mniej konwencjonalny sposób i tak powstał POMARAŃCZOWY CHLEBEK!
Czas przygotowania: 20 minut + 2h + 1h (łącznie 3h 20 minut)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Mąka pszenna 300g
- Mąka orkiszowa/owsiana 100g
- Sok pomarańczowy 100% 300g
- Woda 70g
- Masło 20g
- Płatki migdałów 40g
- Suche drożdże 7g
- erytrol/słodzik/cukier (wedle uznania, ja dałam 60g erytrolu i chlebek był dość słodki)
- Figi 100g (2 małe)
- Szczypta soli
- Cynamon
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę i rozpuść w 70g wrzątku erytrol/cukier/słodzik oraz masło.
- Do powstałego płynu dodaj sok oraz suche drożdże i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej mąki, dodaj szczyptę soli, przygotowana mieszaninę i za pomocą łyżki zmieszaj składniki na ciasto (będzie dosyć luźne).
- Na patelni podpraż płatki migdałów. Połowę dodaj do ciasta i zamieszaj ponownie, resztę odłóż.
- Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około 2 godziny do wyrośnięcia.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto, posyp z wierzchu erytrolem, cynamonem, resztka migdałów i ułóż pokrojone w plastry figi.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Piecz 10 minut w trybie grzania od dołu. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni Celsjusza i piecz w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze (cały chleb):
E: 2040Kcal, B: 52g W: 370g T: 41g
Chlebek o intensywnej nucie pomarańczy z figami i migdałami, genialnie sprawdzi się na słodkie śniadanie w formie tostów francuskich, ale też w bardziej wytrawnej formie, z serami…
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni