Słodkie,  Wegetariańskie

Pomidorowy piernik z czekośliwką i orzechami

Świąteczne ciasto?

Myślę, że zgodzicie się ze mną, gdy powiem, że PIERNIK to jeden z najbardziej tradycyjnych, bożonarodzeniowych wypieków!

W mojej rodzinie od zawsze królował, przełożony powidłami śliwkowymi i sowicie oblany słodką czekoladą, obsypany po wierzchu kawałkami orzechów…

W tym roku postanowiłam zrobić go w delikatnie odchudzonej i zdrowszej wersji – bo z POMIDORÓW!

Czas przygotowania: 1h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 jajka
  • Pomidory z puszki 400g
  • Mąka orkiszowa 120g
  • Odżywka białkowa 30g
  • Erytrol 100g/słodzik/cukier/miód
  • Orzechy włoskie 40g
  • Kakao gorzkie 20g
  • Przyprawa do piernika (polecam Kotanyi) – 2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Czekośliwka/powidła śliwkowe 60g
  • Czekolada gorzka 85% 30g

Sposób przygotowania:

  1. W misce zblenduj pomidory, przyprawę do piernika, kakao, erytrol i proszek do pieczenia.
  2. Dodaj mąkę, odżywkę białkową i 20 g orzechów, ponownie zmiksuj na gładką masę.
  3. Posiekaj resztę orzechów włoskich i dodaj do ciasta, przemieszaj.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 18cm).
  5. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
  6. Piecz 50 minut w trybie góra-dół.
  7. Poczekaj aż ciasto ostygnie.
  8. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  9. Przekrój ciasto na pół, przełóż czekośliwką lub powidłami i polej czekoladą.

Wartości odżywcze(całość):

E: 1262Kcal, B: 66g W: 121g T: 53g

1 kawałek (1/4 ciasta):

E: 315Kcal, B: 16,5g W: 30,5g T: 13g

Ten piernik może nie należy do tych najbardziej tradycyjnych, które zarabia się na kilka miesięcy przed Świętami… Konsystencją też odbiega od zwykłego, bo jest bardziej jak Brownie – ale według mnie to jego zalety!

Spróbujcie sami, czy to wersja dla Was 😉.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *