Prosty pszenny chlebek na zakwasie żytnim
Kilka dni temu mój zakwas skończył 4 lata! Czy to oznacza, że zaczęłam piec domowe chlebki już w 2019 roku? Oj NIE!
Chleby na zakwasie pojawiły się w moim domu dużo wcześniej, bo mój czterolatek nie był pierwszym zakwasem… Pierwszy został uśmiercony – cóż, zdarza się! Jednak mimo tego, że nie zawsze wszystko wychodzi, zachęcam do wyhodowania własnego zakwasiku i pieczenia pysznych chlebków.
Dziś czas na najprostszy chleb pszenny na zakwasie, który zawsze wychodzi ;)!
Czas przygotowania: 10 minut mieszania składników, 7-8h wyrastania, 1h 10min pieczenia – ok. 8h 20min
Stopień trudności: średnie (wymaga posiadania zakwasu żytniego)
Składniki:
- 200g aktywnego zakwasu żytniego
- 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 320g mąki pszennej białej
- 450g letniej wody
- 1 łyżeczka soli 11 g
Sposób przygotowania:
- podgrzej wodę, aby była letnia (nie gorąca!)
- do miski dodaj zakwas, mąki, sól i wlej wodę
- wszystkie składniki zamieszaj,( ciasto powinno mieć dość lejącą, ale kleistą konsystencję)
- masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o dł. 30 cm i wys. 9 cm.
- odstaw chleb do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 7-8h (powinien lekko wyrosnąć, na wierzchu będzie widać pęcherzyki)
- wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piecz przez 20 minut z trybem podgrzewania od dołu,
- po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez ok. 40 minut w trybie góra-dół,
- następnie wyjmij chleb z blaszki i podpiecz go jeszcze przez 10min nie zdejmując papieru do pieczenia,
- wyjmij chleb z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Chleb będzie gotowy do jedzenia po całkowitym ostudzeniu, gdy już się ustabilizuje, najlepiej jeść go na drugi dzień.
Wartości odżywcze:
E: 1762 kcal, B: 51 g W: 357 g, Tł: 6,6 g
Mam nadzieję, że spróbujesz i pokochasz piec chlebki, tak jak ja 🙂
Smacznego jedzonkowania!