Słone,  Wegańskie

Prosty pszenny chlebek na zakwasie żytnim

Kilka dni temu mój zakwas skończył 4 lata! Czy to oznacza, że zaczęłam piec domowe chlebki już w 2019 roku? Oj NIE!

Chleby na zakwasie pojawiły się w moim domu dużo wcześniej, bo mój czterolatek nie był pierwszym zakwasem… Pierwszy został uśmiercony – cóż, zdarza się! Jednak mimo tego, że nie zawsze wszystko wychodzi, zachęcam do wyhodowania własnego zakwasiku i pieczenia pysznych chlebków.

Dziś czas na najprostszy chleb pszenny na zakwasie, który zawsze wychodzi ;)!

Czas przygotowania: 10 minut mieszania składników, 7-8h wyrastania, 1h 10min pieczenia – ok. 8h 20min

Stopień trudności: średnie (wymaga posiadania zakwasu żytniego)

Składniki:

  • 200g aktywnego zakwasu żytniego
  • 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 320g mąki pszennej białej
  • 450g letniej wody
  • 1 łyżeczka soli 11 g

Sposób przygotowania:

  • podgrzej wodę, aby była letnia (nie gorąca!)
  • do miski dodaj zakwas, mąki, sól i wlej wodę
  • wszystkie składniki zamieszaj,( ciasto powinno mieć dość lejącą, ale kleistą konsystencję)
  • masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o dł. 30 cm i wys. 9 cm.
  • odstaw chleb do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 7-8h (powinien lekko wyrosnąć, na wierzchu będzie widać pęcherzyki)
  • wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piecz przez 20 minut z trybem podgrzewania od dołu,
  • po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez ok. 40 minut w trybie góra-dół,
  • następnie wyjmij chleb z blaszki i podpiecz go jeszcze przez 10min nie zdejmując papieru do pieczenia,
  • wyjmij chleb z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Chleb będzie gotowy do jedzenia po całkowitym ostudzeniu, gdy już się ustabilizuje, najlepiej jeść go na drugi dzień.

Wartości odżywcze:

E: 1762 kcal, B: 51 g W: 357 g, Tł: 6,6 g

Mam nadzieję, że spróbujesz i pokochasz piec chlebki, tak jak ja 🙂

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *