Słone,  Wegetariańskie

Pszenny chlebek ziołowy ze słonecznikiem

Świeże, domowe, pszenne pieczywo – moja słabość…

I wiem, że nie tylko moja! Dla wszystkich wielbicieli takowych wypieków mam coś niecodziennego – chlebek ziołowy!

Pszenny chleb z delikatnym miąższem, chrupiącą skórką posypaną łuskanym słonecznikiem, wypełniony… Zielonym pesto!

Czas przygotowania: ok. 3h 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Mąka pszenna 600g
  • Woda 350g
  • Pesto zielone 100g
  • Nasiona słonecznika 40g
  • Suche drożdże 8g
  • Sól 12g

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp wszystkie składniki, zalej ciepłą (ale nie gorącą!)wodą i wymieszaj łyżką.
  2. Zagnieć ciasto i wyrabiaj ręcznie minimum 10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste, po czym odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  3. Następnie zagnieć ponownie ciasto, rozwałkuj na długi, lecz wąski pas, posmaruj zielonym pesto, posyp połowa słonecznika i zwiń, po czym złóż na pół i przełóż do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp
  4. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5h.
  5. Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza.
  6. Piecz chleb 15 minut z grzaniem od dołu i 40 minut góra-dół.

Wartości odżywcze:

E: 2742Kcal, B: 76g W: 471g T: 56,5g

Domowe pieczywo gości u mnie, już od lat, conajmniej kilka razy w tygodni. Czy ten chlebek zagości również u Ciebie?

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *