Do miski wsyp wszystkie składniki, zalej ciepłą (ale nie gorącą!)wodą i wymieszaj łyżką.
Zagnieć ciasto i wyrabiaj ręcznie minimum 10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste, po czym odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
Następnie zagnieć ponownie ciasto, rozwałkuj na długi, lecz wąski pas, posmaruj zielonym pesto, posyp połowa słonecznika i zwiń, po czym złóż na pół i przełóż do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp
Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5h.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza.
Piecz chleb 15 minut z grzaniem od dołu i 40 minut góra-dół.
Wartości odżywcze:
E: 2742Kcal, B: 76g W: 471g T: 56,5g
Domowe pieczywo gości u mnie, już od lat, conajmniej kilka razy w tygodni. Czy ten chlebek zagości również u Ciebie?