Pszenny chlebek ziołowy ze słonecznikiem
25 marca, 2022
Świeże, domowe, pszenne pieczywo – moja słabość…
I wiem, że nie tylko moja! Dla wszystkich wielbicieli takowych wypieków mam coś niecodziennego – chlebek ziołowy!
Pszenny chleb z delikatnym miąższem, chrupiącą skórką posypaną łuskanym słonecznikiem, wypełniony… Zielonym pesto!
Czas przygotowania: ok. 3h 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Mąka pszenna 600g
- Woda 350g
- Pesto zielone 100g
- Nasiona słonecznika 40g
- Suche drożdże 8g
- Sól 12g
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp wszystkie składniki, zalej ciepłą (ale nie gorącą!)wodą i wymieszaj łyżką.
- Zagnieć ciasto i wyrabiaj ręcznie minimum 10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste, po czym odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- Następnie zagnieć ponownie ciasto, rozwałkuj na długi, lecz wąski pas, posmaruj zielonym pesto, posyp połowa słonecznika i zwiń, po czym złóż na pół i przełóż do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posyp
- Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5h.
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza.
- Piecz chleb 15 minut z grzaniem od dołu i 40 minut góra-dół.
Wartości odżywcze:
E: 2742Kcal, B: 76g W: 471g T: 56,5g
Domowe pieczywo gości u mnie, już od lat, conajmniej kilka razy w tygodni. Czy ten chlebek zagości również u Ciebie?
Smacznego