Pulpeciki z tofu w warzywnym sosie
5 kwietnia, 2021
Połączenie prawie jak z filmu „Zakochany kundel” w wersji wegetariańskiej. Bardzo dobrze wcieli się w rolę główną romantycznej kolacji w towarzystwie makaronu spaghetti… ale nie ukrywajmy – jest to też pyszna i prosta propozycja na sycący posiłek w zwykły dzień!
Pulpeciki smakiem i strukturą bardzo przypominają ich mięsne odpowiedniki, dlatego polecam nabrać nimi MIĘSNĄ rodzinkę lub przyjaciół i przekonać do wegetariańskich dań :)!
Czas przygotowania: 30-40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Pulpeciki:
- tofu wędzone 180g
- 1 jajko (51g)
- kasza manna 40g
- cebula 30g
- sos sojowy – 1 łyżka
- płatki drożdżowe 10g
- oliwa z oliwek 10g
- przyprawy do pulpetów: pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka słodka wędzona, papryka ostra, kmin rzymski, pietruszka.
Sos:
- cukinia 100g
- papryka 100g
- cebula 20g
- koncentrat pomidorowy 30g
- woda
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: zioła prowansalskie, cynamon, kmin rzymski, sól, pieprz, papryka słodka, harissa.
Sposób przygotowania:
- tofu zblenduj z jajkiem, sosem sojowym i przyprawami
- dodaj pokrojoną cebulę, kaszę mannę, płatki drożdżowe i wymieszaj, odstaw
- paprykę pokrój w kostkę, cukinię w półksiężyce, a cebulę w kostkę
- do garnka przełóż przecier pomidorowy, wlej trochę wody, dodaj warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, duś aż będą miękkie
- na patelni rozgrzej oliwę
- uformuj okrągłe pulpeciki (1łyżka = 1 pulpecik, mi wyszło 8 sztuk) i smaż na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut co jakiś obracając
- gdy nabiorą zwartej struktury zalej je sosem i duś jeszcze przez chwilę
- podawaj z czym lubisz – chlebem, makaronem, a może kaszą lub ryżem..?
Wartości odżywcze(całość – 2 porcje):
E: 660 Kcal, B: 41g, W: 57g T: 30g
Jeśli szukacie przepisu, który oddaje smak i strukturę mięsa, a staracie się je ograniczyć to polecam z całego serca :)!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni