Puszyste i chrupiące gofry dyniowe
28 stycznia, 2022
Gofry – lekkie jak piórko i puszyste, miękkie i wilgotne w środku, lecz chrupiące z zewnątrz. Delikatnie słodkie i cynamonowe…
Dla mnie to ich idealna definicja, jeżeli mamy podobny gust, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis!
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut + 20 minut (łącznie ok. 1h, ale można ten proces skrócić ;))
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 jajko 51g
- 1 białko jaja 33g
- mąka pszenna 60g
- ugotowana dynia 90g
- woda 80g
- erytrol/cukier 10g
- olej rzepakowy 7g
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cynamon.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
- Ugotowaną dynię rozgnieć widelcem lub zblenduj na puree w misce.
- Dodaj żółtko, mąkę, erytrol, wodę, olej, cynamon, sól i proszek do pieczenia i wymieszaj na gładką masę.
- Następnie dodaj pianę i delikatnie przemieszaj (najlepiej drewnianą łyżką).
- Wstaw ciasto na min. 30 minut do lodówki (można pominąć).
- Piecz gofry ok. 7 minut na maksymalnej mocy swojej gofrownicy (to czy będą chrupiące dużo zależy od modelu jaki mamy i jej mocy).
- Przenieś gofry na kratkę kuchenną i pozostaw, aż ostygną (dzięki temu również powinny być bardziej chrupkie).
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze (5/6 gofrów):
E: 400Kcal, B: 17g W: 52g T: 12,5g
Ten przepis musiał się tu pojawić z dwóch względów:
- Jest super pyszny.
- Jest super prosty.
Dodatki zależą tylko od Ciebie, ale przyznam się, że ja uwielbiam je bez nich!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni
Burgery z fasoli i selera
Nowsze