Słodkie,  Wegetariańskie

Puszyste i chrupiące gofry dyniowe

Gofry – lekkie jak piórko i puszyste, miękkie i wilgotne w środku, lecz chrupiące z zewnątrz. Delikatnie słodkie i cynamonowe…

Dla mnie to ich idealna definicja, jeżeli mamy podobny gust, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis!

Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut + 20 minut (łącznie ok. 1h, ale można ten proces skrócić ;))

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 jajko 51g
  • 1 białko jaja 33g
  • mąka pszenna 60g
  • ugotowana dynia 90g
  • woda 80g
  • erytrol/cukier 10g
  • olej rzepakowy 7g
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cynamon.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.
  2. Ugotowaną dynię rozgnieć widelcem lub zblenduj na puree w misce.
  3. Dodaj żółtko, mąkę, erytrol, wodę, olej, cynamon, sól i proszek do pieczenia i wymieszaj na gładką masę.
  4. Następnie dodaj pianę i delikatnie przemieszaj (najlepiej drewnianą łyżką).
  5. Wstaw ciasto na min. 30 minut do lodówki (można pominąć).
  6. Piecz gofry ok. 7 minut na maksymalnej mocy swojej gofrownicy (to czy będą chrupiące dużo zależy od modelu jaki mamy i jej mocy).
  7. Przenieś gofry na kratkę kuchenną i pozostaw, aż ostygną (dzięki temu również powinny być bardziej chrupkie).
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze (5/6 gofrów):

E: 400Kcal, B: 17g W: 52g T: 12,5g

Ten przepis musiał się tu pojawić z dwóch względów:

  1. Jest super pyszny.
  2. Jest super prosty.

Dodatki zależą tylko od Ciebie, ale przyznam się, że ja uwielbiam je bez nich!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *