Roladki z cukinii z ricottą
Idealna przekąska na przeróżne spotkania, które latem lubimy najbardziej, z czegoś co latem kochamy najmocniej!
O czym mowa? O ROLADKACH Z CUKINII z pyszną i kremową RICOTTĄ! Robi się je bardzo szybko, a smakują wszystkim!
Delikatny serek wypełniający wnętrze słonej, aromatycznej cukinii z oliwą pod obłędnym, warzywnym sosem o intensywnie bazyliowej nucie… Bajka!
Czas przygotowania: ok. 30-40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- cukinia 200g (pół dużej, lub 2 cienkie, podłużne)
- serek ricotta 200g
- papryka 110g (1 mała)
- cebula 120g (1 średnia)
- pomidor 230g (1 duży)
- pomidory suszone 30g
- oliwa z oliwek 15g
- kilka listków świeżej bazylii
- woda
- przyprawy: sól, pieprz, pomidory suszone z czosnkiem i bazylią.
Sposób przygotowania:
- Dużą cukinię pokrój w cienkie, okrągłe plastry, a małe wzdłuż w podłużne plastry.
- Na patelni rozgrzej wodę i ułóż cukinię, przykryj pokrywką i duś, aż lekko zmięknie.
- Cebulę, paprykę i dwa rodzaje pomidorów pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej 5g oliwy z oliwek i podsmaż pokrojone warzywa, dodaj sól, pieprz i świeże liście bazylii, duś do momentu, aż warzywa będą miękkie, a sos gęsty.
- W misce wymieszaj 10g oliwy z oliwek z pieprzem i przyprawą „suszone pomidory z czosnkiem i bazylią”.
- Zamarynuj plastry cukinii w oliwie, do każdego nałóż łyżeczką ricotty, zwiń i zamknij wykałaczką. Następnie ułóż na dnie naczynia żaroodpornego.
- Na wierzch roladek wyłóż sos.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz około 15-20 minut.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami lub solo.
Wartości odżywcze(roladki z sosem):
E: 562Kcal, B: 21g W: 43,5g T: 35g
Danie inspirowane Włochami możecie podać z ulubionymi dodatkami w dowolny sposób – z makaronem, grzankami z masłem czosnkowym, a może schłodzone na sałacie? To uniwersalny przepis, który możecie wykorzystać w wielu sytuacjach i różnych odsłonach.
Smacznego jedzonkowania!