Słone,  Wegańskie

Roślinne burgery inspirowane Gruzją

Większość z nas słyszała pewnie o gruzińskich pierożkach z baraniną – Chinkali, a także pieczonym Chaczapuri podawanym między innymi z płynnym żółtkiem…

Jednak kuchnia gruzińska ma też swój WEGAŃSKI wymiar, a przynajmniej może mieć ?.

Wykorzystuje się w niej świeże warzywa, między innymi pomidory, paprykę i bakłażany, gotuje aromatyczny gulasz na bazie czerwonej fasoli, słone dania przełamuje słodyczą suszonych owoców, a wszystko szczodrze posypuje pietruszką i kolendrą!

Te wszystkie składniki uwzględniłam w poniższym przepisie, więc zachęcam do spróbowania.

Czas przygotowania: około 1h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Bakłażan (1 duży)
  • Fasola czerwona z puszki 480g (2 puszki)
  • Papryka czerwona 100g
  • Cebula 50g
  • Mąka kukurydziana 70g
  • Kasza kukurydziana/manna 60g
  • Orzechy włoskie 50g
  • Rodzynki 40g
  • Oliwa z oliwek 10g
  • 3 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, papryka słodka, papryka ostra, kolendra suszona, kolendra mielona, kozieradka)

Sos pietruszkowo-miętowy:

  • Jogurt sojowy/krowi (w wersji niewegańskiej) 150g
  • 3 listki mięty
  • Pęczek pietruszki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj oliwę z solą, pieprzem, kozieradką i kolendrą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  2. Przekrój bakłażana na pół i natrzyj całego oliwą, piecz w piekarniku około 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.
  3. W misce zblenduj fasolę z przyprawami i połową upieczonego bakłażana.
  4. Warzywa pokrój w kostkę, orzechy i rodzynki posiekaj.
  5. Do masy dodaj pokrojone składniki i wymieszaj, następnie wsyp mąkę i kaszę – ponownie przemieszaj.
  6. Wstaw masę na kilka minut do lodówki.
  7. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
  9. Uformuj kotlety (1 to u mnie 100g, wyszło 13 sztuk).
  10. Piecz 35 minut w trybie góra-dół.
  11. Jogurt zblenduj z pietruszką i miętą, dopraw do smaku i podawaj z burgerami.

Wartości odżywcze(całość – 13 burgerów):

E: 1647Kcal, B: 67g W: 222g T: 49g

1 z 13 burgerów:

E: Kcal, B: 5g W: 17g T: 3,8g

Kaloryczność sosu zależy od rodzaju jogurtu, który wybierzecie.

Podane na sałatce ze świeżych pomidorów, papryki, cebuli czerwonej i całego pęczka pietruszki…

A czy Wy zwróciliście uwagę na roślinne aspekty tej wschodniej kuchni?

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *