Roślinne burgery inspirowane Gruzją
Większość z nas słyszała pewnie o gruzińskich pierożkach z baraniną – Chinkali, a także pieczonym Chaczapuri podawanym między innymi z płynnym żółtkiem…
Jednak kuchnia gruzińska ma też swój WEGAŃSKI wymiar, a przynajmniej może mieć ?.
Wykorzystuje się w niej świeże warzywa, między innymi pomidory, paprykę i bakłażany, gotuje aromatyczny gulasz na bazie czerwonej fasoli, słone dania przełamuje słodyczą suszonych owoców, a wszystko szczodrze posypuje pietruszką i kolendrą!
Te wszystkie składniki uwzględniłam w poniższym przepisie, więc zachęcam do spróbowania.
Czas przygotowania: około 1h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Bakłażan (1 duży)
- Fasola czerwona z puszki 480g (2 puszki)
- Papryka czerwona 100g
- Cebula 50g
- Mąka kukurydziana 70g
- Kasza kukurydziana/manna 60g
- Orzechy włoskie 50g
- Rodzynki 40g
- Oliwa z oliwek 10g
- 3 ząbki czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, papryka słodka, papryka ostra, kolendra suszona, kolendra mielona, kozieradka)
Sos pietruszkowo-miętowy:
- Jogurt sojowy/krowi (w wersji niewegańskiej) 150g
- 3 listki mięty
- Pęczek pietruszki
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj oliwę z solą, pieprzem, kozieradką i kolendrą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Przekrój bakłażana na pół i natrzyj całego oliwą, piecz w piekarniku około 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.
- W misce zblenduj fasolę z przyprawami i połową upieczonego bakłażana.
- Warzywa pokrój w kostkę, orzechy i rodzynki posiekaj.
- Do masy dodaj pokrojone składniki i wymieszaj, następnie wsyp mąkę i kaszę – ponownie przemieszaj.
- Wstaw masę na kilka minut do lodówki.
- Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Uformuj kotlety (1 to u mnie 100g, wyszło 13 sztuk).
- Piecz 35 minut w trybie góra-dół.
- Jogurt zblenduj z pietruszką i miętą, dopraw do smaku i podawaj z burgerami.
Wartości odżywcze(całość – 13 burgerów):
E: 1647Kcal, B: 67g W: 222g T: 49g
1 z 13 burgerów:
E: Kcal, B: 5g W: 17g T: 3,8g
Kaloryczność sosu zależy od rodzaju jogurtu, który wybierzecie.
Podane na sałatce ze świeżych pomidorów, papryki, cebuli czerwonej i całego pęczka pietruszki…
A czy Wy zwróciliście uwagę na roślinne aspekty tej wschodniej kuchni?
Smacznego jedzonkowania!