Słone,  Wegańskie

Roślinny barszcz biały – dla wegan i nie tylko…

Święta zbliżają się wielkimi krokami…

Jedną z potraw, od której wiele z nas zaczyna świąteczny posiłek, jest barszcz biały!

Kwaśny, treściwy i intensywnie majerankowy… może ktoś z Was ogranicza mięso, ale chce powrócić do właśnie tego smaku?

Ten przepis to zatem strzał w 10!

Czas przygotowania: około 2h

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Woda 1,7l
  • Woda po ogórkach kiszonych 300g
  • Zakwas żytni 200g
  • Marchew 300g (3 małe)
  • Cebula biała 100g
  • Seler 200g (1 średni)
  • Pietruszka (korzeń) 150g
  • Ziemniaki 150g (2 małe)
  • Por 60g
  • Natka pietruszki – spory pęczek
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Oliwa z oliwek 10g
  • Sos sojowy 20g
  • Kiełbaski wegańskie białe (u mnie GoVege z Biedronki) 135g (6 sztuk)
  • Fasola biała z puszki 240g
  • Przyprawy: 4 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, płaska łyżeczka soli, majeranek (około 2 łyżeczek), papryka słodka wędzona.
  • Ewentualnie jajko do podania (w wersji niewegańskiej)

Sposób przygotowania:

  1. Umyj warzywa.
  2. Marchewki, seler i ziemniaki obierz i pokrój na dość duże kawałki.
  3. Pora i cebulę przekrój na pół.
  4. Do garnka wlej wodę i sos sojowy, zagotuj.
  5. Wrzuć pokrojone warzywa, natkę pietruszki, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, majeranek i gotuj około 50 minut, aż warzywa zmiękną, a bulion będzie miał intensywny smak.
  6. Odcedź warzywa. Por, cebulę, pieprz, ziele angielskie, nać pietruszki i liście laurowe wyjmij, a resztę warzyw pokrój drobniej.
  7. Wlej bulion do garnka i dodaj pokrojone warzywa oraz majeranek.
  8. W blenderze zblenduj białą fasolę, wodę z ogórków i zakwas, przelej do garnka i zagotuj ponownie.
  9. Kiełbaski wegańskie pokrój w kawałki.
  10. Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni i podsmaż kiełbaski razem z papryką słodką wędzoną, a gdy się zarumienią dodaj je do zupy i gotuj wszystko razem jeszcze około 10 minut.
  11. Podawaj z pietruszką i ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze(całość = 6 talerzy ze zdjęcia – bez jajka):

E: 1300Kcal, B: 64g W: 189g T: 27g

Warto czasem spróbować czegoś nowego 😉! Ta zupa jest zarazem tradycyjna w smaku, ale troszkę (dla niektórych bardzo) zmodyfikowana pod względem składu… A przy tym bardzo dobra. Zaskoczcie w tym roku swoich bliskich!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *