Roślinny barszcz biały – dla wegan i nie tylko…
23 marca, 2022
Święta zbliżają się wielkimi krokami…
Jedną z potraw, od której wiele z nas zaczyna świąteczny posiłek, jest barszcz biały!
Kwaśny, treściwy i intensywnie majerankowy… może ktoś z Was ogranicza mięso, ale chce powrócić do właśnie tego smaku?
Ten przepis to zatem strzał w 10!
Czas przygotowania: około 2h
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Woda 1,7l
- Woda po ogórkach kiszonych 300g
- Zakwas żytni 200g
- Marchew 300g (3 małe)
- Cebula biała 100g
- Seler 200g (1 średni)
- Pietruszka (korzeń) 150g
- Ziemniaki 150g (2 małe)
- Por 60g
- Natka pietruszki – spory pęczek
- Czosnek – 5 ząbków
- Oliwa z oliwek 10g
- Sos sojowy 20g
- Kiełbaski wegańskie białe (u mnie GoVege z Biedronki) 135g (6 sztuk)
- Fasola biała z puszki 240g
- Przyprawy: 4 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, płaska łyżeczka soli, majeranek (około 2 łyżeczek), papryka słodka wędzona.
- Ewentualnie jajko do podania (w wersji niewegańskiej)
Sposób przygotowania:
- Umyj warzywa.
- Marchewki, seler i ziemniaki obierz i pokrój na dość duże kawałki.
- Pora i cebulę przekrój na pół.
- Do garnka wlej wodę i sos sojowy, zagotuj.
- Wrzuć pokrojone warzywa, natkę pietruszki, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, majeranek i gotuj około 50 minut, aż warzywa zmiękną, a bulion będzie miał intensywny smak.
- Odcedź warzywa. Por, cebulę, pieprz, ziele angielskie, nać pietruszki i liście laurowe wyjmij, a resztę warzyw pokrój drobniej.
- Wlej bulion do garnka i dodaj pokrojone warzywa oraz majeranek.
- W blenderze zblenduj białą fasolę, wodę z ogórków i zakwas, przelej do garnka i zagotuj ponownie.
- Kiełbaski wegańskie pokrój w kawałki.
- Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni i podsmaż kiełbaski razem z papryką słodką wędzoną, a gdy się zarumienią dodaj je do zupy i gotuj wszystko razem jeszcze około 10 minut.
- Podawaj z pietruszką i ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze(całość = 6 talerzy ze zdjęcia – bez jajka):
E: 1300Kcal, B: 64g W: 189g T: 27g
Warto czasem spróbować czegoś nowego 😉! Ta zupa jest zarazem tradycyjna w smaku, ale troszkę (dla niektórych bardzo) zmodyfikowana pod względem składu… A przy tym bardzo dobra. Zaskoczcie w tym roku swoich bliskich!
Smacznego jedzonkowania!