Jaka sałatka najbardziej kojarzy Wam się z imprezami? Mi od razu na myśl przyszła typowa, polska sałatka gyros! Gości ona często na zwykłych spotkaniach ze znajomymi jaki i podczas specjalnych okazji…
jogurt naturalny KWARG/SKYR 200g (w wersji wegańskiej jogurt sojowy)
3 ząbki czosnku
ocet/sok z cytryny – 1 łyżka
majonez wegański goVEGE (lub lekki) 50g
woda 40g
sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
składniki na sos wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji
w garnku zagotuj wodę z wegańską kostką rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodaj kotlety sojowe i gotuj ok. 15 minut, aż będą miękkie
odcedź, wyjmij przyprawy i pokrój w paski
na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kotlety z przyprawą do gyrosa
ogórki pokrój w półksiężyce, paprykę w grubą kostkę, cebulę w piórka, sałatę porozrywaj
w dużej misce ułóż warstwowo składniki: a’la gyrosa, ogórki konserwowe, sałatę, sos, paprykę, kukurydzę, fasolę, ogórki gruntowe i ponownie sos i sałatę.
Wartości odżywcze:
E: 1470 kcal, B: 121,5g W: 155g T: 33g
Jeśli jesteście na diecie roślinnej, a poza tym chcecie zaskoczyć swoich przyjaciół lub rodzinę na spotkaniu towarzyskim, to polecam serdecznie!