Sałatka WEGE gyros
21 maja, 2021
Jaka sałatka najbardziej kojarzy Wam się z imprezami? Mi od razu na myśl przyszła typowa, polska sałatka gyros! Gości ona często na zwykłych spotkaniach ze znajomymi jaki i podczas specjalnych okazji…
Pełna przeróżnych warzyw – chrupiącej sałaty, kukurydzy, papryki, ogórków, pomidorów, cebuli…
Z dodatkiem pysznego sosu…
I mięsa… ALE NIE TU! Ta występuje w wersji wegetariańskiej z równie pysznym NIEMIĘSNYM mięsem :)!
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- kotlety sojowe a’la schabowe 150g
- sałata lodowa/pekińska 200g
- ogórki gruntowe 200g
- ogórki konserwowe 200g
- papryka 200g
- kukurydza 240g (1 puszka)
- fasola czerwona 240g (1puszka)
- cebula czerwona 100g
- oliwa z oliwek 10g
- wegańska kostka rosołowa
- przyprawy: 5 liści laurowych, 5 kulek ziela angielskiego, przyprawa do gyrosa.
Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny KWARG/SKYR 200g (w wersji wegańskiej jogurt sojowy)
- 3 ząbki czosnku
- ocet/sok z cytryny – 1 łyżka
- majonez wegański goVEGE (lub lekki) 50g
- woda 40g
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- składniki na sos wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji
- w garnku zagotuj wodę z wegańską kostką rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodaj kotlety sojowe i gotuj ok. 15 minut, aż będą miękkie
- odcedź, wyjmij przyprawy i pokrój w paski
- na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kotlety z przyprawą do gyrosa
- ogórki pokrój w półksiężyce, paprykę w grubą kostkę, cebulę w piórka, sałatę porozrywaj
- w dużej misce ułóż warstwowo składniki: a’la gyrosa, ogórki konserwowe, sałatę, sos, paprykę, kukurydzę, fasolę, ogórki gruntowe i ponownie sos i sałatę.
Wartości odżywcze:
E: 1470 kcal, B: 121,5g W: 155g T: 33g
Jeśli jesteście na diecie roślinnej, a poza tym chcecie zaskoczyć swoich przyjaciół lub rodzinę na spotkaniu towarzyskim, to polecam serdecznie!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni
Waniliowa chałka dyniowa
Nowsze