Słone,  Wegetariańskie

Sałatka WEGE gyros

Jaka sałatka najbardziej kojarzy Wam się z imprezami? Mi od razu na myśl przyszła typowa, polska sałatka gyros! Gości ona często na zwykłych spotkaniach ze znajomymi jaki i podczas specjalnych okazji…

Pełna przeróżnych warzyw – chrupiącej sałaty, kukurydzy, papryki, ogórków, pomidorów, cebuli…

Z dodatkiem pysznego sosu…

I mięsa… ALE NIE TU! Ta występuje w wersji wegetariańskiej z równie pysznym NIEMIĘSNYM mięsem :)!

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • kotlety sojowe a’la schabowe 150g
  • sałata lodowa/pekińska 200g
  • ogórki gruntowe 200g
  • ogórki konserwowe 200g
  • papryka 200g
  • kukurydza 240g (1 puszka)
  • fasola czerwona 240g (1puszka)
  • cebula czerwona 100g
  • oliwa z oliwek 10g
  • wegańska kostka rosołowa
  • przyprawy: 5 liści laurowych, 5 kulek ziela angielskiego, przyprawa do gyrosa.

Sos czosnkowy:

  • jogurt naturalny KWARG/SKYR 200g (w wersji wegańskiej jogurt sojowy)
  • 3 ząbki czosnku
  • ocet/sok z cytryny – 1 łyżka
  • majonez wegański goVEGE (lub lekki) 50g
  • woda 40g
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  • składniki na sos wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji
  • w garnku zagotuj wodę z wegańską kostką rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodaj kotlety sojowe i gotuj ok. 15 minut, aż będą miękkie
  • odcedź, wyjmij przyprawy i pokrój w paski
  • na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kotlety z przyprawą do gyrosa
  • ogórki pokrój w półksiężyce, paprykę w grubą kostkę, cebulę w piórka, sałatę porozrywaj
  • w dużej misce ułóż warstwowo składniki: a’la gyrosa, ogórki konserwowe, sałatę, sos, paprykę, kukurydzę, fasolę, ogórki gruntowe i ponownie sos i sałatę.

Wartości odżywcze:

E: 1470 kcal, B: 121,5g W: 155g T: 33g

Jeśli jesteście na diecie roślinnej, a poza tym chcecie zaskoczyć swoich przyjaciół lub rodzinę na spotkaniu towarzyskim, to polecam serdecznie!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *