Słone,  Wegetariańskie

Sałatka z fasolki z pieczonymi morelami i serem kozim

Lato to idealny czas na sałatki!

Te lekkie dania nie tylko doskonale smakują i zapewniają nam dobre samopoczucie, ale także nie podnoszą temperatury w domu, a przygotowanie ich zajmuje zazwyczaj chwilę.

Przygotowałam sałatkę z fasolki szparagowej z morelami, która w sezonie smakuje najlepiej, bo warzywa i owoce mają naturalnie pyszny i słodki smak!

Czas przygotowania: około 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Fasolka szparagowa zielona 450g
  • Morele 240g (7 sztuk)
  • Papryka 260g (1 średnia)
  • Ogórek świeży 160g (2 małe)
  • Serek kozi kremowy, kanapkowy 150g
  • Orzechy nerkowca 20g
  • Oliwa z oliwek 5g
  • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek.

Sos:

  • Tahini 35g
  • Miód 15g
  • Oliwa z oliwek 15g
  • Sól
  • Sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj fasolkę i odstaw, aby ostygła.
  2. Morele przekrój na pół, połóż na blaszce, w miejsce pestki nałóż serka koziego i posyp tymiankiem. Piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 7-10 minut, aż będą miękkie.
  3. Ogórka pokrój w półksiężyce, a paprykę w dużą kostkę.
  4. Nerkowce podpraż na suchej patelni.
  5. Skłasniki na sos wymieszaj, w razie potrzeby, gdy będzie za gęsty, dodaj odrobinę wody.
  6. Fasolkę przełóż do miski, wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem. Polej połowa sosu.
  7. Na wierzchu poukładaj warzywa i morele, posyp orzechami nerkowca i polej reszta sosu.

Wartości odżywcze (całość):

E: 1121Kcal, B: 36,5g W: 108,5g T: 66g

Tej sałatki warto spróbować właśnie TERAZ – w momencie gdy jej składniki są przepełnione smakiem i aromatami! Fasolka, morele i słony ser kozi to połączenie wręcz idealne…

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *