Słodkie,  Wegetariańskie

Sernik baskijski na maślanym spodzie

Tradycyjny sernik baskijski charakteryzuje się najdelikatniejszym i najbardziej kremowym wnętrzem ze wszystkich serników Świata. Wierzch jest zazwyczaj skarmelizowany, a nawet lekko przypalony, a spód zazwyczaj się pomija.

Moja wariacja na temat tego ciasta również jest kremowa, pieczona krótko, ale w wysokiej temperaturze. Tutaj jednak delikatna waniliowa masa perfekcyjnie łączy się z maślanym spodem, a ilość tłuszczu została kilkukrotnie zredukowana – tak dla zdrowia ;)! Jednak smak i konsystencja pozostały bardzo zadowalające.

Czas przygotowania: 25 minut + 45 minut + minimum 8 h (chłodzenia)

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • 3 jajka
  • Twaróg chudy 250 g
  • Kremowy serek kanapkowy ze skyrem Arla 325 g
  • Serek wiejski lekki 200 g
  • Erytrol/cukier 120 g
  • Ekstrakt waniliowy

Spód:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista 100 g
  • Kremowy serek kanapkowy ze skyrem Arla 50 g
  • Masło 30 g
  • Erytrol/cukier 40 g

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wyjmij z lodówki i poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową.
  2. Składniki na spód wymieszaj razem i zagnieć ciasto.
  3. Tortownicę (u mnie o średnicy 18 cm, ale można użyć troszkę większej) wyłóż papierem do pieczenia i wylep dno ciastem.
  4. Piecz spód przez 10-12 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
  5. Zblenduj serki z ekstraktem waniliowym i erytrolem na gładką masę.
  6. Dodaj jajka do masy serowej i miskuj krótko, aby nie napowietrzyć masy.
  7. Przelej masę na wystudzony spód i piecz około 40-45 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół na najniższej półce piekarnika.
  8. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika (sernik będzie się trząsł, może wydawać się surowy w środku – tak ma być ;)) i pozostaw w nim ciasto jeszcze około 30 minut.
  9. Następnie pozostaw sernik w chłodnym miejscu na minimum 8h.

Wartości odżywcze (cały sernik):

E: 1670 Kcal, B: 137 g W: 88 g T: 81 g

Sernik, który sprawdzi się w każdych okolicznościach i myślę, że posmakuje nawet tym wybrednym koneserom!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *