Sernik baskijski na maślanym spodzie
Tradycyjny sernik baskijski charakteryzuje się najdelikatniejszym i najbardziej kremowym wnętrzem ze wszystkich serników Świata. Wierzch jest zazwyczaj skarmelizowany, a nawet lekko przypalony, a spód zazwyczaj się pomija.
Moja wariacja na temat tego ciasta również jest kremowa, pieczona krótko, ale w wysokiej temperaturze. Tutaj jednak delikatna waniliowa masa perfekcyjnie łączy się z maślanym spodem, a ilość tłuszczu została kilkukrotnie zredukowana – tak dla zdrowia ;)! Jednak smak i konsystencja pozostały bardzo zadowalające.
Czas przygotowania: 25 minut + 45 minut + minimum 8 h (chłodzenia)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- 3 jajka
- Twaróg chudy 250 g
- Kremowy serek kanapkowy ze skyrem Arla 325 g
- Serek wiejski lekki 200 g
- Erytrol/cukier 120 g
- Ekstrakt waniliowy
Spód:
- Mąka pszenna pełnoziarnista 100 g
- Kremowy serek kanapkowy ze skyrem Arla 50 g
- Masło 30 g
- Erytrol/cukier 40 g
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wyjmij z lodówki i poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową.
- Składniki na spód wymieszaj razem i zagnieć ciasto.
- Tortownicę (u mnie o średnicy 18 cm, ale można użyć troszkę większej) wyłóż papierem do pieczenia i wylep dno ciastem.
- Piecz spód przez 10-12 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
- Zblenduj serki z ekstraktem waniliowym i erytrolem na gładką masę.
- Dodaj jajka do masy serowej i miskuj krótko, aby nie napowietrzyć masy.
- Przelej masę na wystudzony spód i piecz około 40-45 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół na najniższej półce piekarnika.
- Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika (sernik będzie się trząsł, może wydawać się surowy w środku – tak ma być ;)) i pozostaw w nim ciasto jeszcze około 30 minut.
- Następnie pozostaw sernik w chłodnym miejscu na minimum 8h.
Wartości odżywcze (cały sernik):
E: 1670 Kcal, B: 137 g W: 88 g T: 81 g
Sernik, który sprawdzi się w każdych okolicznościach i myślę, że posmakuje nawet tym wybrednym koneserom!
Smacznego jedzonkowania!