Ochota na serniczek, ale troszkę inny niż tradycyjny, waniliowy?
Wiem jak temu zaradzić! Na moim stole w takiej sytuacji pojawił się on… Delikatny sernik mango na spodzie z dodatkiem wiórków kokosowych i masła migdałowego. Owocowy, wręcz orzeźwiający i słodziutki smak przełamał aromat prażonych, solonych migdałów.
Czas przygotowania: ok. 30 minut + 40 – 45 minut pieczenia (łącznie ok. 1 h 10 minut + minimum 8 h w lodówce)
Stopień trudności: średnie
Składniki:
3 jajka 153 g
Serek wiejski 450 g
Twaróg chudy 500 g
Mango 250 g Słodzik/erytrol/ksylitol/cukier
Aromat waniliowy – kilka kropel
Szczypta soli
Spód:
Mąka pszenna pełnoziarnista 20 g Mąka kokosowa 30 g
Masło migdałowe 25 g
Serek wiejski 50 g
Erytrol/słodzik/ksylitol/cukier .
Dodatkowo:
Migdały 15 g
Mango
Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki i poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową.
Składniki na spód wymieszaj razem i zagnieć ciasto.
Tortownicę (u mnie o średnicy 20 cm, ale można użyć troszkę większej) wyłóż papierem do pieczenia i wylep dno ciastem.
Piecz spód przez 10-12 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
Twaróg, serek wiejski, aromat waniliowy, szczyptę soli i substancję słodzącą, której używasz zblenduj na gładko.
Dodaj obrane i pokrojone mango – zmiksuj ponownie.
Następnie wbij jajka i zblenduj ostatni raz. Krótko, aby nie napowietrzyć masy!
Przelej masę serową na wystudzony spód i piecz ok. 40 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
Poczekaj, aż sernik całkowicie ostygnie i wstaw do lodówki na minimum 8 godzin.
Migdały posiekaj i podpraż na patelni ze szczyptą soli, a mango zblenduj – udekoruj wierzch.
Wartości odżywcze (całość – u mnie śr. 20 cm):
E: 1740 Kcal, B: 177 g W: 93 g T: 72 g
Muszę powiedzieć, że tak kremowego sernika jeszcze nie jadłam. Wręcz rozpływa się w ustach!