Słodkie,  Wegetariańskie

Sernik mango na kokosowo-migdałowym spodzie

Ochota na serniczek, ale troszkę inny niż tradycyjny, waniliowy?

Wiem jak temu zaradzić! Na moim stole w takiej sytuacji pojawił się on… Delikatny sernik mango na spodzie z dodatkiem wiórków kokosowych i masła migdałowego. Owocowy, wręcz orzeźwiający i słodziutki smak przełamał aromat prażonych, solonych migdałów.

Czas przygotowania: ok. 30 minut + 40 – 45 minut pieczenia (łącznie ok. 1 h 10 minut + minimum 8 h w lodówce)

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • 3 jajka 153 g
  • Serek wiejski 450 g
  • Twaróg chudy 500 g
  • Mango 250 g Słodzik/erytrol/ksylitol/cukier
  • Aromat waniliowy – kilka kropel
  • Szczypta soli

Spód:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista 20 g Mąka kokosowa 30 g
  • Masło migdałowe 25 g
  • Serek wiejski 50 g
  • Erytrol/słodzik/ksylitol/cukier .

Dodatkowo:

  • Migdały 15 g
  • Mango
  • Szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki i poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową.
  2. Składniki na spód wymieszaj razem i zagnieć ciasto.
  3. Tortownicę (u mnie o średnicy 20 cm, ale można użyć troszkę większej) wyłóż papierem do pieczenia i wylep dno ciastem.
  4. Piecz spód przez 10-12 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
  5. Twaróg, serek wiejski, aromat waniliowy, szczyptę soli i substancję słodzącą, której używasz zblenduj na gładko.
  6. Dodaj obrane i pokrojone mango – zmiksuj ponownie.
  7. Następnie wbij jajka i zblenduj ostatni raz. Krótko, aby nie napowietrzyć masy!
  8. Przelej masę serową na wystudzony spód i piecz ok. 40 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
  9. Poczekaj, aż sernik całkowicie ostygnie i wstaw do lodówki na minimum 8 godzin.
  10. Migdały posiekaj i podpraż na patelni ze szczyptą soli, a mango zblenduj – udekoruj wierzch.

Wartości odżywcze (całość – u mnie śr. 20 cm):

E: 1740 Kcal, B: 177 g W: 93 g T: 72 g

Muszę powiedzieć, że tak kremowego sernika jeszcze nie jadłam. Wręcz rozpływa się w ustach!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *