Słodkie

Sernik na zimno – jajo!

Prosty, ale bardzo efektowny sernik za zimno… taki z jajem!

Lekki, wręcz aksamitny delikatnie waniliowy… Na orzechowym spodzie pełnoziarnistym z galaretkami z musu mango – obłędnie pyszny sernik na zimno, mimo że ekspresowy w przygotowaniu.

Pięknie będzie wyglądał na świątecznym stole i na pewno zasmakuje Wam i Waszym rodzinom :). To co? Bierzemy się do pieczenia?

Czas trwania: 10 minut + 20 minut + 10 minut + ok. 3h (łącznie około 3h 40minut)

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • kefir naturalny gęsty 0% 800g (2 butelki)
  • twaróg chudy 500g
  • mango 200g
  • woda 70g + 100g
  • żelatyna 10g + 30g
  • erytrol 80 – 120g
  • esktrakt/ aromat waniliowy

Spód:

  • jabłko 150g (1 średnie)
  • mąka orkiszowa/pszenna pełnoziarnista
  • masło orzechowe 60g
  • erytrol 20/30g
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę rozpuść w 2 szklankach – w jednej 10g w 70g wrzątku, a w drugiej 30g w 100g wrzątku.
  2. Mango zblenduj z 10g erytrolu i żelatyną, przełóż do foremek na lód i wstaw do lodówki.
  3. Jabłko obierz, pokrój i podgrzej w rondelku, w niewielkiej ilości wody, aż zmięknie.
  4. Następnie dodaj do niego erytrol i masło orzechowe, zblenduj na gładki mus.
  5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  6. Do musu wsyp mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
  7. Tortownicę (u mnie o średnicy 28cm) wyłóż papierem do pieczenia, rozprowadź kleiste ciasto i piecz przez 20 minut w trybie gór-dół.
  8. Wyjmij spód z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  9. Twaróg zblenduj z kefirem, aromatem i erytrolem.
  10. Dodaj żelatynę i ponownie zmiksuj, a później przelej na chłodny spód.
  11. Na wierzchu ułóż galaretki z mango.

Wartości odżywcze:

E: 1784 Kcal, B: 180g W: 175g T: 38g

1 z 12 kawałków:

E: 150Kcal, B: 15g, W: 14g T: 3,2g

Zaskoczcie swoich bliskich serwując im sernik o niecodziennym wyglądzie, nawiązujący do jedzeniowego króla tych Świąt – JAJKA!

Smacznego świątecznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *