Prosty, ale bardzo efektowny sernik za zimno… taki z jajem!
Lekki, wręcz aksamitny delikatnie waniliowy… Na orzechowym spodzie pełnoziarnistym z galaretkami z musu mango – obłędnie pyszny sernik na zimno, mimo że ekspresowy w przygotowaniu.
Pięknie będzie wyglądał na świątecznym stole i na pewno zasmakuje Wam i Waszym rodzinom :). To co? Bierzemy się do pieczenia?
Czas trwania: 10 minut + 20 minut + 10 minut + ok. 3h (łącznie około 3h 40minut)
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
kefir naturalny gęsty 0% 800g (2 butelki)
twaróg chudy 500g
mango 200g
woda 70g + 100g
żelatyna 10g + 30g
erytrol 80 – 120g
esktrakt/ aromat waniliowy
Spód:
jabłko 150g (1 średnie)
mąka orkiszowa/pszenna pełnoziarnista
masło orzechowe 60g
erytrol 20/30g
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuść w 2 szklankach – w jednej 10g w 70g wrzątku, a w drugiej 30g w 100g wrzątku.
Mango zblenduj z 10g erytrolu i żelatyną, przełóż do foremek na lód i wstaw do lodówki.
Jabłko obierz, pokrój i podgrzej w rondelku, w niewielkiej ilości wody, aż zmięknie.
Następnie dodaj do niego erytrol i masło orzechowe, zblenduj na gładki mus.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
Do musu wsyp mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Tortownicę (u mnie o średnicy 28cm) wyłóż papierem do pieczenia, rozprowadź kleiste ciasto i piecz przez 20 minut w trybie gór-dół.
Wyjmij spód z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Twaróg zblenduj z kefirem, aromatem i erytrolem.
Dodaj żelatynę i ponownie zmiksuj, a później przelej na chłodny spód.
Na wierzchu ułóż galaretki z mango.
Wartości odżywcze:
E: 1784 Kcal, B: 180g W: 175g T: 38g
1 z 12 kawałków:
E: 150Kcal, B: 15g, W: 14g T: 3,2g
Zaskoczcie swoich bliskich serwując im sernik o niecodziennym wyglądzie, nawiązujący do jedzeniowego króla tych Świąt – JAJKA!