Słodkie

Sernik pistacjowy na zimno

Wakacje na Sycylii? A może upalne lato w Polsce?

Żar lejący się z nieba + świeżo prażone pistacje z Bronte – małego miasteczka na wschodzie Sycylii, leżącego u podnóży wulkanu Etna, słynącego przede wszystkim z tych, intensywnie zielonych, orzeszków. Z tym kojarzą się włoskie wakacje!

Czy to Polska, czy Włochy? – na takie upały najlepszy będzie SERNIK PISTACJOWY NA ZIMNO!

Czas przygotowania: 40 minut + minimum 3 h schłodzenia + 10 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

Spód:

  • Ciastka owsiane bez cukru i oleju palmowego 150 g
  • Pistacje solone 20 g
  • Pasta pistacjowa 20 g
  • Napój migdałowy/mleko 1,5 % 30 g

Masa:

  • Twaróg chudy 500 g
  • Serek wiejski lekki 300 g
  • Napój proteinowy pistacjowy 242 ml
  • Pasta pistacjowa 100 g
  • Pistacje 20 g
  • Gorąca woda 50 g
  • Żelatyna 25 g
  • Erytrol/słodzik/cukier

Na górę ciasta:

  • Biała czekolada 50 g
  • Mleko 1,5 % 30 g
  • Świeże maliny 150 g
  • Pistacje solone 20 g

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę wsyp do miski, zalej gorącą wodą i wymieszaj, aż się rozpuści, odstaw do ostygnięcia.
  2. Ciastka i pistacje na spód zmiksuj w blenderze, następnie dodaj pastę pistacjową i mleko lub napój roślinny i wymieszaj całość. Na koniec zagnieć rękami.
  3. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wylep masą z ciasteczek i wstaw do lodówki.
  4. Pistacje do masy i na górę ciasta posiekaj drobno.
  5. W międzyczasie zblenduj twaróg, napój proteinowy, serek wiejski, pastę pistacjową i substancję słodzącą na gładką masę. Dodaj do niej połowę posiekanych pistacji i wymieszaj całość.
  6. Na koniec do masy przelej przestudzoną żelatynę, zblenduj ponownie i wylej na schłodzony spód.
  7. Wstaw do lodówki na minimum 3 h (najlepiej na całą noc).
  8. Po tym czasie rozpuść białą czekoladę w gorącym mleku, poczekaj aż przestygnie i rozprowadź równomiernie po serniku. Udekoruj wierzch ciasta malinami i pistacjami.

Wartości odżywcze (całość – tortownica o śr. 24 cm):

E: 3070 Kcal, B: 214,5 g W: 261 g T: 130 g

Intensywnie pistacjowy i słodki sernik na zimno, przełamany słoną nutą prażonych orzeszków i kwaskowatym smakiem malin dojrzewających w pełnym słońcu…

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *