Słodkie,  Wegetariańskie

Sernik z jagodami i kruszonką z nerkowcami

Delikatny sernik upieczony jak baskijski – początkowo prawie płynny i surowy, następnie delikatny i kremowy… obsypany kwaśnymi jagodami leśnymi i (nie)zwyczajną kruszonką z orzechami nerkowca.

Czas przygotowania: ok. 30 minut + 40 minut pieczenia + minimum 8h w lodówce

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • 3 jajka 153 g
  • Serek wiejski 500 g
  • Twaróg chudy 500 g
  • Erytrol 100 g/słodzik/cukier/ksylitol
  • Aromat waniliowy
  • Szczypta soli
  • Jagody 200 g

Kruszonka:

  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 40 g
  • Erytrol 35 g/ew. Cukier
  • Masło orzechowe z nerkowców 40 g
  • Nerkowce 20 g
  • Mleko/napój roślinny 15 g
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Jagody dokładnie umyj, odcedź z wody i dobrze osusz.
  2. Chłodne składniki – jaja, twaróg, serek – wyjmij z lodówki minimum 1h przed pieczeniem sernika.
  3. Nerkowce posiekaj drobno, przełóż do miski, dodaj resztę składników na kruszonkę, wymieszaj i zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki.
  4. Do dużej miski wbij jaja, dodaj twaróg, serek wiejski, dowolną substancję słodzącą, aromat i szczyptę soli. Zblenduj na gładką masę i przelej do tortownicy (u mnie o śr. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Sernik posyp jagodami i delikatnie dociśnij je do masy, a następnie na wierzch pokrusz kruszonkę.
  6. Piekarni

Wartości odżywcze (całe ciasto o śr. 20 cm):

E: 1754 Kcal, B: 177 g W: 101 g T: 70 g

Letni serniczek idealnie wpasowujący się w aktualny trend na jagody, jagodzianki i serniki baskijskie… czy takż zyska taką popularność? 🙂

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *