Serowe dukaty z rukolą i ciecierzycą
1 września, 2023
Wegetariańskie dukaty na bazie sera, dzięki którym przemycenie do diety strączków i zielonych listków będzie prostsze niż kiedykolwiek :)!
Niewielkie, okrągłe kotleciki sprawdzą się jako imprezowa przekąska lub element bezmięsnego obiadu.
Czas przygotowania: ok. 1 h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Ugotowana ciecierzyca ze słoika 400 g
- Papryka czerwona 250 g (1,5 średniej)
- Ser żółty Liliput 150 g
- Rukola 90 g
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista 100 g
- Por 100 g
- 3 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek 5 g
- Przyprawy: sól, pieprz, oregano, estragon, papryka słodka.
Sposób przygotowania:
- Por pokrój drobno i podsmaż na patelni, na oliwie z oliwek.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i duś jeszcze przez moment.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Do miski wsyp przepłukaną i odcedzoną ciecierzycę ze słoika, następnie dodaj ser, rukolę, usmażonego pora z czosnkiem i przyprawy. Zblenduj wszystko na gładką masę.
- Dodaj mąkę, wymieszaj i odstaw.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę i wmieszaj w masę.
- Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
- Z masy, zwilżonymi dłońmi, uformuj kulki (u mnie 35 sztuk) i ułóż na blaszkach zachowując kilka centymetrów odstępu pomiędzy.
- Rozgrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza.
- Piecz dukaty około 25 minut w trybie góra-dół + termoobieg.
Wartości odżywcze (całość – 35 dukatów):
E: 1452 Kcal, B: 81 g W: 152,6 g T: 57,5 g
Delikatnie serowe, chrupiące dukaty z wysoką zawartością błonnika, słodziutką papryką i lekko ostrą rukolą…
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni
Najsmaczniejsze pieguski
Nowsze