Słone,  Wegetariańskie

Serowe dukaty z rukolą i ciecierzycą

Wegetariańskie dukaty na bazie sera, dzięki którym przemycenie do diety strączków i zielonych listków będzie prostsze niż kiedykolwiek :)!

Niewielkie, okrągłe kotleciki sprawdzą się jako imprezowa przekąska lub element bezmięsnego obiadu.

Czas przygotowania: ok. 1 h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Ugotowana ciecierzyca ze słoika 400 g
  • Papryka czerwona 250 g (1,5 średniej)
  • Ser żółty Liliput 150 g
  • Rukola 90 g
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 100 g
  • Por 100 g
  • 3 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek 5 g
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, estragon, papryka słodka.

Sposób przygotowania:

  1. Por pokrój drobno i podsmaż na patelni, na oliwie z oliwek.
  2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i duś jeszcze przez moment.
  3. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Do miski wsyp przepłukaną i odcedzoną ciecierzycę ze słoika, następnie dodaj ser, rukolę, usmażonego pora z czosnkiem i przyprawy. Zblenduj wszystko na gładką masę.
  5. Dodaj mąkę, wymieszaj i odstaw.
  6. Paprykę pokrój w drobną kostkę i wmieszaj w masę.
  7. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Z masy, zwilżonymi dłońmi, uformuj kulki (u mnie 35 sztuk) i ułóż na blaszkach zachowując kilka centymetrów odstępu pomiędzy.
  9. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni Celsjusza.
  10. Piecz dukaty około 25 minut w trybie góra-dół + termoobieg.

Wartości odżywcze (całość – 35 dukatów):

E: 1452 Kcal, B: 81 g W: 152,6 g T: 57,5 g

Delikatnie serowe, chrupiące dukaty z wysoką zawartością błonnika, słodziutką papryką i lekko ostrą rukolą…

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *