Siekane kotleciki z warzywami
3 grudnia, 2021
Pyszne kotleciki z kurczaka, bogato wypełnione warzywami, sklejone płatkami kukurydzianymi, które dodatkowo nadają im chrupkości.
Delikatnie majonezowe i pikantne. Świetne na obiad i jako mniej kaloryczna wersja stripsów, a przy tym nieco bardziej odżywcza ?!
Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Filet z piersi kurczaka 400g
- 1 jajko 51g
- Majonez lekki/wegański 50g
- Kukurydza konserwowa 140g
- Papryka czerwona 100g
- Cebula czerwona 50g
- Płatki kukurydziane 30g
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, pietruszka.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka posiekaj w drobną kostkę.
- Cebulę i paprykę pokrój.
- W misce wymieszaj jajko, majonez i przyprawy.
- Dodaj kurczaka i warzywa, a następnie przemieszaj.
- Wsyp 20g płatków i połącz składniki.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Na blaszce uformuj kotleciki i posyp z góry resztą pokruszonych płatków.
- Piecz około 20 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze:
E: 945Kcal, B: 106g W: 56g T: 28g
Chrupiące kawałki kurczaka z kukurydzą i papryką na pewno zasmakują wielbicielom mięsa. Mogą okazać się też bardzo atrakcyjnym elementem posiłku dla dzieci!
Smacznego jedzonkowania!