Mięsne,  Słone

Siekane kotleciki z warzywami

Pyszne kotleciki z kurczaka, bogato wypełnione warzywami, sklejone płatkami kukurydzianymi, które dodatkowo nadają im chrupkości.

Delikatnie majonezowe i pikantne. Świetne na obiad i jako mniej kaloryczna wersja stripsów, a przy tym nieco bardziej odżywcza ?!

Czas przygotowania: około 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Filet z piersi kurczaka 400g
  • 1 jajko 51g
  • Majonez lekki/wegański 50g
  • Kukurydza konserwowa 140g
  • Papryka czerwona 100g
  • Cebula czerwona 50g
  • Płatki kukurydziane 30g
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, pietruszka.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka posiekaj w drobną kostkę.
  2. Cebulę i paprykę pokrój.
  3. W misce wymieszaj jajko, majonez i przyprawy.
  4. Dodaj kurczaka i warzywa, a następnie przemieszaj.
  5. Wsyp 20g płatków i połącz składniki.
  6. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  7. Na blaszce uformuj kotleciki i posyp z góry resztą pokruszonych płatków.
  8. Piecz około 20 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze:

E: 945Kcal, B: 106g W: 56g T: 28g

Chrupiące kawałki kurczaka z kukurydzą i papryką na pewno zasmakują wielbicielom mięsa. Mogą okazać się też bardzo atrakcyjnym elementem posiłku dla dzieci!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *