Słodkie falafele
18 listopada, 2022
Słodkie falafele, lub po prostu ciasteczka z cieciorki… Nie ważne jak nazwiecie – ważne, że się nimi najecie i w nich rozsmakujecie ;)!
Czas przygotowania: około 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- ciecierzyca (sucha) 100g
- wegańska odżywka białkowa 15g
- daktyle suszone 35g
- masło orzechowe 25g
- orzeszki ziemne 15g
- rodzynki 10g
- erytrol 50g
- mąka pszenna 10g
- sok z pomarańczy/cytryny – 2 łyżki
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
- cynamon
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę zalej wodą ponad jej poziom minimum 8 godzin przed pieczeniem ciastek.
- Daktyle przełóż do naczynia i zalej wrzątkiem, odstaw pod przykryciem na około 20 minut.
- Odcedź daktyle i ciecierzycę, przełóż do miski.
- Dodaj sok z cytryny/pomarańczy, masło orzechowe, erytrol, szczyptę soli, sody oraz cynamon i zblenduj na gładką masę.
- Do ciasta wsyp wegańską odżywkę białkową (można pominąć, dodając więcej mąki) i mąkę oraz orzeszki z rodzynkami i całość wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wilgotnymi dłońmi uformuj kulki z masy, a następnie spłaszcz je na blaszce.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Piecz ciastka (u mnie 11 sztuk) przez 15 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze (całość – 11 ciastek):
E: 807Kcal, B: 43g W: 92g T: 27,5g
1 z 11 ciastek:
E: 73Kcal, B: 3,9g W: 8,4g T: 2,5g
Kruche ciasteczka z chrupiącymi orzeszkami, słodkimi rodzynkami i słoną nutą… Przesmaczna, a w dodatku zdrowa, przekąska!
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni
Wegańska zapiekanka ziemniaczana z tofu
Nowsze