Słodkie,  Wegańskie

Słodkie falafele

Słodkie falafele, lub po prostu ciasteczka z cieciorki… Nie ważne jak nazwiecie – ważne, że się nimi najecie i w nich rozsmakujecie ;)!

Czas przygotowania: około 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • ciecierzyca (sucha) 100g
  • wegańska odżywka białkowa 15g
  • daktyle suszone 35g
  • masło orzechowe 25g
  • orzeszki ziemne 15g
  • rodzynki 10g
  • erytrol 50g
  • mąka pszenna 10g
  • sok z pomarańczy/cytryny – 2 łyżki
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę zalej wodą ponad jej poziom minimum 8 godzin przed pieczeniem ciastek.
  2. Daktyle przełóż do naczynia i zalej wrzątkiem, odstaw pod przykryciem na około 20 minut.
  3. Odcedź daktyle i ciecierzycę, przełóż do miski.
  4. Dodaj sok z cytryny/pomarańczy, masło orzechowe, erytrol, szczyptę soli, sody oraz cynamon i zblenduj na gładką masę.
  5. Do ciasta wsyp wegańską odżywkę białkową (można pominąć, dodając więcej mąki) i mąkę oraz orzeszki z rodzynkami i całość wymieszaj.
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Wilgotnymi dłońmi uformuj kulki z masy, a następnie spłaszcz je na blaszce.
  8. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
  9. Piecz ciastka (u mnie 11 sztuk) przez 15 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze (całość – 11 ciastek):

E: 807Kcal, B: 43g W: 92g T: 27,5g

1 z 11 ciastek:

E: 73Kcal, B: 3,9g W: 8,4g T: 2,5g

Kruche ciasteczka z chrupiącymi orzeszkami, słodkimi rodzynkami i słoną nutą… Przesmaczna, a w dodatku zdrowa, przekąska!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *