Słone,  Wegańskie

Soczewicowe kotlety z brokuła i tahini

Uwielbiam sama przygotowywać różne, wegańskie kotlety, burgerki i falafele bazujące na roślinach. To świetny dodatek do posiłku, który wzbogaci go o potrzebne makroskładniki!

Te kotlety przygotowałam z zielonej soczewicy, brokuła, tahini i płatków drożdżowych wraz z kilkoma przyprawami, dzięki czemu zachwycają smakiem i aromatem…

Czas przygotowania: ok. 1h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Brokuł 300g
  • Soczewica zielona 300g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne 30g
  • Bułka tarta 70g
  • Tahini 60g
  • 4 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Przyprawy: sól, pieprz, kardamon, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę zalej wodą i odstaw na minimum 30 minut.
  2. Ugotuj brokuła tak, aby był al’dente.
  3. Odcedź soczewicę, przesyp ją do miski, dodaj ugotowane warzywo, czosnek, tahini, płatki drożdżowe, sos sojowy, sok z cytryny, sodę i przyprawy. Zblenduj za pomocą blendera ręcznego na gładko.
  4. Dodaj bułkę tartą i wymieszaj łyżką.
  5. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia i uformuj na nich kotlety (1 czubata łyżka= 1 kotlet, u mnie 16 sztuk).
  6. Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza i piecz z termoobiegiem.

Wartości odżywcze (całość – 16 kotletów):

E: 1760Kcal, B: 99g W: 230g T: 42g

1 z 16 kotletów:

E: 110Kcal, B: 6,8g W: 14,5g T: 2,8g

Baaardzo chrupiące kotleciki z soczewicy i brokuła, które smakiem delikatnie przypominają mięso. Sprawdzą się idealnie w bułce, tortilli na sałatce lub z pieczonymi ziemniakami!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *