Słodkie,  Wegetariańskie

Świąteczny piernik na powidłach

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z intensywnie korzennym zapachem pierników, który czuć w całym domu…

Pierniki można przygotować w wielu formach – od kruchych, różnokształtnych ciasteczek, przez pulchne, nadziane pierniczki, po tradycyjny staropolski piernik – najlepiej przełożony powidłami i polany czekoladą!

W tym roku zdecydowałam się na ten ostatni, ale w dość ekspresowej wersji, bo ciasta nie musimy zarabiać miesiąc przed, a mimo to jest intensywnie korzenny i po prostu pyszny ;)!

Czas przygotowania: ok. 1h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Jajko 103g (3 jajka M)
  • Powidła śliwkowe bez cukru 200g
  • Mąka pszenna 100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 50g
  • Olej rzepakowy 20g
  • Erytrol 70-100g
  • Odżywka białkowa 30g
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia
  • Kakao 20g
  • Przyprawa do piernika – 2 łyżeczki
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • Gorzka czekolada 70% kakao 40g
  • Powidła śliwkowe bez cukru 150g

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij z erytrolem i solą na pianę.
  2. Do piany dodaj powidła i proszek do pieczenia, zmiksuj.
  3. Do miski przesiej mąki, dodaj odżywkę białkową, kakao, przyprawy i przemieszaj.
  4. Następnie wlej ubitą pianę i wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Przelej ciasto do formy.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 40 minut w trybie góra-dół.
  8. Gdy ciasto ostygnie przekrój je w poprzek i posmaruj powidłami.
  9. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej ciasto, a następnie udekoruj czym lubisz.

Wartości odżywcze (całość):

E: 1700Kcal, B: 73g W: 207g T: 60,5g

Zapach tego piernika wypełni cały dom i osłodzi Święta!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *