Świąteczny piernik na powidłach
9 grudnia, 2022
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z intensywnie korzennym zapachem pierników, który czuć w całym domu…
Pierniki można przygotować w wielu formach – od kruchych, różnokształtnych ciasteczek, przez pulchne, nadziane pierniczki, po tradycyjny staropolski piernik – najlepiej przełożony powidłami i polany czekoladą!
W tym roku zdecydowałam się na ten ostatni, ale w dość ekspresowej wersji, bo ciasta nie musimy zarabiać miesiąc przed, a mimo to jest intensywnie korzenny i po prostu pyszny ;)!
Czas przygotowania: ok. 1h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Jajko 103g (3 jajka M)
- Powidła śliwkowe bez cukru 200g
- Mąka pszenna 100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista 50g
- Olej rzepakowy 20g
- Erytrol 70-100g
- Odżywka białkowa 30g
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia
- Kakao 20g
- Przyprawa do piernika – 2 łyżeczki
- Szczypta soli
- Dodatkowo:
- Gorzka czekolada 70% kakao 40g
- Powidła śliwkowe bez cukru 150g
Sposób przygotowania:
- Jajka ubij z erytrolem i solą na pianę.
- Do piany dodaj powidła i proszek do pieczenia, zmiksuj.
- Do miski przesiej mąki, dodaj odżywkę białkową, kakao, przyprawy i przemieszaj.
- Następnie wlej ubitą pianę i wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej ciasto do formy.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 40 minut w trybie góra-dół.
- Gdy ciasto ostygnie przekrój je w poprzek i posmaruj powidłami.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej ciasto, a następnie udekoruj czym lubisz.
Wartości odżywcze (całość):
E: 1700Kcal, B: 73g W: 207g T: 60,5g
Zapach tego piernika wypełni cały dom i osłodzi Święta!
Smacznego jedzonkowania!