Słodkie,  Wegetariańskie

Zdrowa tarta TWIX!

Kruche ciastko, warstwa karmelu, oblane mleczną czekoladą… A u mnie: kruchy, słodko-słony spód wypełniony karmelowym kremem, polany gorzką czekoladą…

Brzmi podobnie? Brzmi jak TWIX! Bo to TARTA TWIX bez cukru 🙂

Czas przygotowania: 35 minut roboty, 15 minut pieczenia – ok. 50min

Stopień trudności: średnie

Składniki:

Ciasto:

  • 75g mąki pszennej białej
  • 75g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub ryżowej, kukurydzianej, orkiszowej)
  • 50g margaryny (nie trzeba się jej bać! to lepszy wybór od masła, ze względu na małą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Pamiętaj tylko, aby wybierać takie bez tłuszczów trans, m.in. Kasia, Delma, Flora Pro-Activ)
  • jajko (56g)
  • 1/4 łyżeczki soli (3g)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g erytrolu (lub ksylitol/słodzik)

Krem:

  • 150g daktyli suszonych
  • 30g budyniu bez cukru w proszku (waniliowy/karmelowy/toffi)
  • 200 ml mleka 2%
  • 200g ugotowanej dyni
  • 50ml mleka
  • 40g masła orzechowego z orzeszków ziemnych
  • szczypta soli
  • 20g erytrolu

Polewa:

  • gorzka czekolada (u mnie Lindt 85% kakao)
  • 50ml mleka

Sposób przygotowania:

  • daktyle zalej gorącą wodą, przykryj talerzem i odstaw na conajmniej 30 minut, aż rozmiękną
  • w garnku zagotuj mleko, dodaj 20g erytrolu, dodaj rozpuszczony w 50ml wody budyń, gotuj, aż mocno zgęstnieje, po czym odstaw do ostygnięcia
  • piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza
  • w misce wymieszaj suche składniki na ciasto, dodaj jajko, roztopioną margarynę i wyrób ciasto
  • przygotuj tortownicę (u mnie o średnicy 28cm), wyłóż jej dno papierem do pieczenia
  • boki i dno formy oblep ciastem
  • piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 10-15min w trybie grzania góra-dół, po czym wyjmij je i odstaw, aż całkowicie ostygnie
  • budyń zblenduj z daktylami, masłem orzechowym, dynią i szczyptą soli, włóż do lodówki żeby zgęstniało
  • gdy ciasto będzie zimne, posmaruj je gęstym kremem i wstaw na chwilę do lodówki
  • w tym czasie roztop czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji
  • polej ciasto polewą
  • przed krojeniem odczekaj, aż czekolada stwardnieje.

Wartości odżywcze:

E: 2150 kcal, B: 55g W: 279g T: 90g

1 z 12 kawałków:

E: 180 kcal, B: 4,5g W: 23g T: 7,5g

I voilà! Tarta gotowa! Teraz możesz się nią delektować, ale poczekaj… Którą stronę tarty TY wybierasz? Lewą czy prawą?

Wypróbuj koniecznie i podziel się opinią :).

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *