Kruche ciastko, warstwa karmelu, oblane mleczną czekoladą… A u mnie: kruchy, słodko-słony spód wypełniony karmelowym kremem, polany gorzką czekoladą…
Brzmi podobnie? Brzmi jak TWIX! Bo to TARTA TWIX bez cukru 🙂
Czas przygotowania: 35 minut roboty, 15 minut pieczenia – ok. 50min
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Ciasto:
75g mąki pszennej białej
75g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub ryżowej, kukurydzianej, orkiszowej)
50g margaryny (nie trzeba się jej bać! to lepszy wybór od masła, ze względu na małą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Pamiętaj tylko, aby wybierać takie bez tłuszczów trans, m.in. Kasia, Delma, Flora Pro-Activ)
jajko (56g)
1/4 łyżeczki soli (3g)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
50g erytrolu (lub ksylitol/słodzik)
Krem:
150g daktyli suszonych
30g budyniu bez cukru w proszku (waniliowy/karmelowy/toffi)
200 ml mleka 2%
200g ugotowanej dyni
50ml mleka
40g masła orzechowego z orzeszków ziemnych
szczypta soli
20g erytrolu
Polewa:
gorzka czekolada (u mnie Lindt 85% kakao)
50ml mleka
Sposób przygotowania:
daktyle zalej gorącą wodą, przykryj talerzem i odstaw na conajmniej 30 minut, aż rozmiękną
w garnku zagotuj mleko, dodaj 20g erytrolu, dodaj rozpuszczony w 50ml wody budyń, gotuj, aż mocno zgęstnieje, po czym odstaw do ostygnięcia
piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza
w misce wymieszaj suche składniki na ciasto, dodaj jajko, roztopioną margarynę i wyrób ciasto
przygotuj tortownicę (u mnie o średnicy 28cm), wyłóż jej dno papierem do pieczenia
boki i dno formy oblep ciastem
piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 10-15min w trybie grzania góra-dół, po czym wyjmij je i odstaw, aż całkowicie ostygnie
budyń zblenduj z daktylami, masłem orzechowym, dynią i szczyptą soli, włóż do lodówki żeby zgęstniało
gdy ciasto będzie zimne, posmaruj je gęstym kremem i wstaw na chwilę do lodówki
w tym czasie roztop czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji
polej ciasto polewą
przed krojeniem odczekaj, aż czekolada stwardnieje.
Wartości odżywcze:
E: 2150 kcal, B: 55g W: 279g T: 90g
1 z 12 kawałków:
E: 180 kcal, B: 4,5g W: 23g T: 7,5g
I voilà! Tarta gotowa! Teraz możesz się nią delektować, ale poczekaj… Którą stronę tarty TY wybierasz? Lewą czy prawą?