Słodkie,  Wegetariańskie

Tarta z brzoskwiniami pachnącymi rozmarynem

Kruche ciasto we Włoszech jest często przygotowywane na oliwie z oliwek! Czy kogoś dziwi ten fakt? Nie sądzę…

Idealnie chrupki, banalny w wykonaniu, lecz niebanalny w smaku, spód tarty, o cytrusowej nucie. Na spodzie dojrzałe połówki brzoskwiń utaplane w kremowym, owczym serku ricotta. Całość podkręcona aromatem rozmarynu, szczyptą soli i słodyczą miodu. Zapomniałabym jeszcze wspomnieć o sycylijskich pistacjach, ale kosztując tego ciasta na pewno zwrócicie na nie uwagę – genialnie dopełniają całość!

Czas przygotowania: ok. 1 h

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Spód tarty:

  • 2 jajka 102 g
  • Mąka pszenna 130 g
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 70 g
  • Erytrol 80 g (w przypadku cukru mniej)
  • Oliwa z oliwek 40 g
  • Skórka z 1 cytryny
  • 2/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Serek:

  • Ricotta owcza 540 g (3 opakowania)
  • Erytrol 30 g
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Szczypta soli

Brzoskwinie:

  • Brzoskwinie 300 g (4 małe)
  • Miód o płynnej konsystencji (najlepiej wyrazisty, np. gryczany) 10 g
  • Rozmaryn
  • Sok z 1/2 cytryny

Wierzch:

  • Brzoskwinia 80 g (1 średnia)
  • Miód o płynnej konsystencji (najlepiej wyrazisty, np. gryczany) 20 g
  • Pistacje solone 20 g
  • Rozmaryn

Sposób przygotowania:

  1. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na spód tarty, a następnie dodaj jajka, oliwę oraz skórkę z cytryny – wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto dłońmi.
  3. Wylep formę na tartę lub tortownicę ciastem (u mnie o średnicy 24 cm) i wstaw formę formę lodówki, na około 10 minut.
  4. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wstaw spód i piecz przez 12 minut w trybie góra-dół.
  5. Brzoskwinie pokrój drobno i podduś z miodem, sokiem z cytryny i rozmarynem w garnku, aż zmiękną. Jedną pokrój w cieniutkie plasterki i odłóż.
  6. Ricottę zmiksuj z erytrolem i szczyptą soli.
  7. Pistacje posiekaj.
  8. Na upieczonym spodzie rozprowadź podduszone owoce, następnie serek. Na ricotcie poukładaj plasterki brzoskwinii, posyp pistacjami i rozmarynem, a później polej miodem.
  9. Piecz ciasto jeszcze 5 minut w 200 stopniach Celsjusza w trybie grzania od dołu, a następnie jeszcze 3 minuty – tryb grill-góra.

Wartości odżywcze (całe ciasto):

E: 2497 Kcal, B: 83,5 g W: 235,4 g T: 137 g

Proste sposoby i świeże sezonowe produkty zawsze obronią się swoim smakiem, a ta tarta z rozmarynowymi brzoskwiniami i owczą ricottą jest tego najlepszym potwierdzeniem.

Smacznego i niebanalnego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *