Tarta z brzoskwiniami pachnącymi rozmarynem
Kruche ciasto we Włoszech jest często przygotowywane na oliwie z oliwek! Czy kogoś dziwi ten fakt? Nie sądzę…
Idealnie chrupki, banalny w wykonaniu, lecz niebanalny w smaku, spód tarty, o cytrusowej nucie. Na spodzie dojrzałe połówki brzoskwiń utaplane w kremowym, owczym serku ricotta. Całość podkręcona aromatem rozmarynu, szczyptą soli i słodyczą miodu. Zapomniałabym jeszcze wspomnieć o sycylijskich pistacjach, ale kosztując tego ciasta na pewno zwrócicie na nie uwagę – genialnie dopełniają całość!
Czas przygotowania: ok. 1 h
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
Spód tarty:
- 2 jajka 102 g
- Mąka pszenna 130 g
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista 70 g
- Erytrol 80 g (w przypadku cukru mniej)
- Oliwa z oliwek 40 g
- Skórka z 1 cytryny
- 2/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Serek:
- Ricotta owcza 540 g (3 opakowania)
- Erytrol 30 g
- Sok z 1/2 cytryny
- Szczypta soli
Brzoskwinie:
- Brzoskwinie 300 g (4 małe)
- Miód o płynnej konsystencji (najlepiej wyrazisty, np. gryczany) 10 g
- Rozmaryn
- Sok z 1/2 cytryny
Wierzch:
- Brzoskwinia 80 g (1 średnia)
- Miód o płynnej konsystencji (najlepiej wyrazisty, np. gryczany) 20 g
- Pistacje solone 20 g
- Rozmaryn
Sposób przygotowania:
- Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na spód tarty, a następnie dodaj jajka, oliwę oraz skórkę z cytryny – wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto dłońmi.
- Wylep formę na tartę lub tortownicę ciastem (u mnie o średnicy 24 cm) i wstaw formę formę lodówki, na około 10 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wstaw spód i piecz przez 12 minut w trybie góra-dół.
- Brzoskwinie pokrój drobno i podduś z miodem, sokiem z cytryny i rozmarynem w garnku, aż zmiękną. Jedną pokrój w cieniutkie plasterki i odłóż.
- Ricottę zmiksuj z erytrolem i szczyptą soli.
- Pistacje posiekaj.
- Na upieczonym spodzie rozprowadź podduszone owoce, następnie serek. Na ricotcie poukładaj plasterki brzoskwinii, posyp pistacjami i rozmarynem, a później polej miodem.
- Piecz ciasto jeszcze 5 minut w 200 stopniach Celsjusza w trybie grzania od dołu, a następnie jeszcze 3 minuty – tryb grill-góra.
Wartości odżywcze (całe ciasto):
E: 2497 Kcal, B: 83,5 g W: 235,4 g T: 137 g
Proste sposoby i świeże sezonowe produkty zawsze obronią się swoim smakiem, a ta tarta z rozmarynowymi brzoskwiniami i owczą ricottą jest tego najlepszym potwierdzeniem.
Smacznego i niebanalnego jedzonkowania!