Słone,  Wegańskie

Tofu w orzeszkowo-warzywnym sosie

Bardzo aromatyczne tofu z warzywami i masłem orzechowym. Pomysł na efektowny, wegański obiad, który zachwyca każdego!

Intensywne smaki inspirowane Azją… To danie jest tak dobre, że KAŻDY musi go spróbować!

Nie lubisz TOFU? W tym wydaniu smakuje wyśmienicie :).

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • tofu wędzone 2 opakowania (360g)
  • papryka żółta, czerwona i zielona 600g (u mnie 4 sztuki)
  • marchewka 360g (2 średnie)
  • cebula czerwona 150g (1 duża)
  • masło orzechowe 50g
  • oliwa z oliwek 10g
  • woda
  • sól, pieprz
  • pietruszka/kolendra (do posypania)

Marynata do tofu:

  • przyprawy: cynamon, imbir, harissa, kmin rzymski, papryka słodka, papryka słodka wędzona, curry, kurkuma, oregano, czosnek granulowany, kurkuma.
  • miód (lub w wersji wegańskiej syrop klonowy) 10g
  • musztarda 10g
  • oliwa z oliwek 5g
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu ryżowego

Dodatkowo:

  • ryż biały

Sposób przygotowania:

  • co najmniej kilka godzin wcześniej (a najlepiej poprzedniego dnia) wykonaj marynatę, pokrój w kostkę tofu, wymieszaj wszystko razem i odstaw do lodówki
  • cebulę i paprykę pokrój, a marchewkę obierz obieraczką na „makaron”
  • na patelni rozgrzej 10g oliwy z oliwek i zaszklij cebulę
  • następnie dodaj resztę warzyw, sól, pieprz, dolej odrobinę wody i duś, aż będą miękkie
  • do miseczki przełóż masło orzechowe, dolej odrobinę ciepłej wody, dodaj soli i wymieszaj na gładki sos
  • na osobnej, suchej patelni podsmaż zamarynowane tofu z lodówki
  • w międzyczasie ugotuj ryż
  • gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich tofu i duś jeszcze chwilę, aż smaki się połączą
  • wyłącz gaz, wlej sos orzechowy i wymieszaj wszystkie składniki
  • podawaj z ryżem i najlepiej świeżą kolendrą.

Wartości odżywcze:

Sos:

E: 1304kcal, B: 70g W: 112g T: 69g

To danie jest bogate w różnorakie smaki. Przeplata się w nim słodycz marchewki i miodu, słona nuta masła orzechowego, kwaskowość octu, pikanteria harissy i wędzonka tofu…

Mam nadzieję że zakochasz się w nim, tak jak ja i moja rodzinka :).

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *