Torcik orzechowy z gruszką i ricottą
18 lutego, 2022
Orzechy włoskie, miód, gruszka i cynamon… – te nuty smakowe wybijają się na pierwszy plan.
Otulone kremowym serkiem sprawiają, że całość smakuje cudownie i rozpływa się w ustach…
Czas przygotowania: ok. 2h
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Orzechy włoskie 300g
- Jajka – 4 sztuki 210g
- Białka jaj 40g (2)
- Skyr naturalny 75g
- Erytrol 120g
- Mąka pszenna 40g
- Woda 150g
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Szczypta soli
Krem:
- Ricotta 500g
- Skyr naturalny 225g
- Erytrol
- Miód 20g
Dodatkowo:
- Gruszka 270g (1 duża)
- Erytrol 10g
- Cynamon
- Chlust wody
- Orzechy włoskie 25g
Sposób przygotowania:
- 300g orzechów włoskich zmiel na mąkę.
- Oddziel białka od żółtek.
- Do miski dodaj żółtka, mąkę z orzechów, erytrol, skyr i wodę – zmiksuj na gładką masę.
- Następnie wsyp mąkę pszenną i wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Masę przelej do tortownicy (u mnie o średnicy 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 20 minut z grzaniem od dołu, a następnie 35 minut góra-dół.
- Gruszkę pokrój w kostkę, przełóż do garnka, wlej troszkę wody, wsyp erytrol i cynamon, i podgotuj przez chwilę.
- Olej nadmiar soku z gotowania owocu do szklanki.
- Spód przekrój na pół i nasącz obie części sokiem.
- Serek ricotta wymieszaj ze skyrem i miodem, jeżeli będzie za mało słodki dodaj erytrol lub więcej miodu.
- Posmaruj oba spody serkiem, na jednym z nich poukładaj gruszkę, przykryj drugim i posmaruj tort z wierzchu i po bokach resztą serka.
- Udekoruj orzechami.
Wartości odżywcze(całość):
E: 3750Kcal, B: 166,5g W: 158g T: 288g
1 z 12 kawałków:
E: 312Kcal, B: 14g W: 13,5g T: 24g
Może jest to prawdziwa bomba kaloryczna, ale gwarantuje, że smak tego tortu jest warty grzechu 😉!
Rozplyniesz się w nim?
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni