Truskawkowe muffiny z nerkowcami
Latem, w pełni sezonu, gdy żar leje się z nieba TRUSKAWKI są NAJLEPSZE I NAJSŁODSZE! Promienie słoneczne, które je wręcz oblewają, dodają im smaku i słodyczy…
Na truskawki pomysłów jest mnóstwo i mimo że solo smakują wyśmienicie, to jednak postanowiłam zrobić z nich coś bardziej kreatywnego ;)… MUFFINY!
Czas przygotowania: ok. 1h 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Fasola biała z puszki 240g
- Truskawki 300g
- 2 jajka 103g
- Woda z puszki po fasoli 30g
- Nerkowce 60g
- Budyń waniliowy bez cukru 40g
- Mąka ryżowa/pszenna 60g
- Czekolada (dowolna) 30g
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Erytrol 90g/słodzik
- Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Nerkowce podpraż na patelni i zmiel w blenderze na mąkę ze szczyptą soli.
- Fasolę odsącz z wody i przełóż do blendera, dodaj jajka, truskawki (nie wszystkie, około 250g), wodę z puszki (30g) i erytrol, a następnie zblenduj.
- W misce wymieszaj mąkę, budyń lub skrobię i proszek do pieczenia.
- Przelej masę do miski i zmieszaj z suchymi składnikami.
- Posiekaj czekoladę i pokrój truskawki na drobne kawałki.
- Na blaszce wyłóż foremki do muffinek (u mnie 14 silikonowych), przelej do nich ciasto i na wierzchu ułóż czekoladę oraz owoce.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz babeczki około 40 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze (14 sztuk):
E: 1310Kcal, B: 43,5g W: 92,5g T: 45,5g
1 z 14 babeczek:
E: 93,5Kcal, B: 3g W: 6,6g T: 3,3g
Wnętrze babeczek stanowi delikatne, mięciutkie ciasto przypominające brownie… Ale RÓŻOWE! Kawałki truskawek w nim zanurzone dodają nieco świeżości, a czekolada tylko dopełnia cudowny smak. Coś co koniecznie musicie zrobić latem? MUFFINY TRUSKAWKOWE! 🙂
Smacznego jedzonkowania!