Słodkie,  Wegetariańskie

Truskawkowe muffiny z nerkowcami

Latem, w pełni sezonu, gdy żar leje się z nieba TRUSKAWKI są NAJLEPSZE I NAJSŁODSZE! Promienie słoneczne, które je wręcz oblewają, dodają im smaku i słodyczy…

Na truskawki pomysłów jest mnóstwo i mimo że solo smakują wyśmienicie, to jednak postanowiłam zrobić z nich coś bardziej kreatywnego ;)… MUFFINY!

Czas przygotowania: ok. 1h 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Fasola biała z puszki 240g
  • Truskawki 300g
  • 2 jajka 103g
  • Woda z puszki po fasoli 30g
  • Nerkowce 60g
  • Budyń waniliowy bez cukru 40g
  • Mąka ryżowa/pszenna 60g
  • Czekolada (dowolna) 30g
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Erytrol 90g/słodzik
  • Szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Nerkowce podpraż na patelni i zmiel w blenderze na mąkę ze szczyptą soli.
  2. Fasolę odsącz z wody i przełóż do blendera, dodaj jajka, truskawki (nie wszystkie, około 250g), wodę z puszki (30g) i erytrol, a następnie zblenduj.
  3. W misce wymieszaj mąkę, budyń lub skrobię i proszek do pieczenia.
  4. Przelej masę do miski i zmieszaj z suchymi składnikami.
  5. Posiekaj czekoladę i pokrój truskawki na drobne kawałki.
  6. Na blaszce wyłóż foremki do muffinek (u mnie 14 silikonowych), przelej do nich ciasto i na wierzchu ułóż czekoladę oraz owoce.
  7. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  8. Piecz babeczki około 40 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze (14 sztuk):

E: 1310Kcal, B: 43,5g W: 92,5g T: 45,5g

1 z 14 babeczek:

E: 93,5Kcal, B: 3g W: 6,6g T: 3,3g

Wnętrze babeczek stanowi delikatne, mięciutkie ciasto przypominające brownie… Ale RÓŻOWE! Kawałki truskawek w nim zanurzone dodają nieco świeżości, a czekolada tylko dopełnia cudowny smak. Coś co koniecznie musicie zrobić latem? MUFFINY TRUSKAWKOWE! 🙂

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *