Słodkie,  Wegetariańskie

Twarogowe rogaliki orzechowe z czekoladą

Mięciutkie, pełnoziarniste rogaliki o orzechowym posmaku z kostką gorzkiej, roztopionej czekolady…

Proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym z dosłownie kilku łatwo dostępnych składników! Możesz je przygotować, gdy odwiedzą Cię niespodziewani goście.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Twaróg chudy 250g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 200g
  • 1 jajko 51g
  • Masło orzechowe 100g
  • Erytrol 100-120g/cukier/słodzik
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12 kostek gorzkiej czekolady (78g) (możecie zastąpić ulubionym dżemem, owocami lub kremami)

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozgnieć widelcem lub zblenduj z masłem orzechowym, erytrolem i szczyptą soli.
  2. W misce wymieszaj suche składniki.
  3. Do miski z mąką dodaj twaróg, zagnieć ciasto i podziel na dwie części.
  4. Każdą rozwałkuj na kształt koła (możesz delikatnie podsypać mąką), podziel je na pół, następnie ćwiartki, a ćwiertki z na 3 trójkąty.
  5. Na podstawie trójkątów z ciasta ułóż pół kostki czekolady i zwiń w rogala.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  7. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej rogaliki.
  8. Piecz około 20 minut.

Wartości odżywcze (całość):

E: 1930Kcal, B: 113g W: 175g T: 83g

1 z 24 rogalików:

E: 81Kcal, B: 4,5g W: 7,5g T: 3,5g

Takie rogaliki będą świetnym dodatkiem do kawy, ponadto skutecznie zaspokoją ochotę na coś słodkiego i naprawdę nasycą. Przygotuj je w swoim domu i spróbuj jakie są pyszne ;).

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *