Tymiankowa dynia na cynamonowej paście z fasoli
15 października, 2021
Słodziutka, pieczona dynia w mieszance aromatycznych przypraw podana na cynamonowej paście z białej fasoli słodzonej daktylami i podkręconej sosem sojowym…
Jesień wjechała wraz z tym daniem na całego ?! Rozsmakujcie się w intensywnie przyprawionej królowej ? maczanej w cudownym „hummusie” inaczej!
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- Dynia 400g
- Fasola biała z puszki 240g
- Cebula czerwona 50g
- Daktyle 20g
- Oliwa z oliwek 10g
- Sos sojowy – 1 łyżka
- Sok z połowy cytryny
- Biały sezam 7g
- Erytrol 5g
- Przyprawy: papryka słodka wędzona, papryka słodka, cynamon, tymianek, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz i pokrój w kostkę.
- Wymieszaj 5g oliwy z oliwek, paprykę słodką wędzoną, tymianek, sól i pieprz i natrzyj dynię marynatą.
- Pokroj cebulę.
- Piecz dynię i cebulę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza około 15-20 minut.
- Daktyle zalej wrzątkiem.
- W blenderze zblenduj białą fasolę z odsączonymi daktylami, sezamem, cynamonem, sosem sojowym, sokiem z cytryny, erytrolem, solą i pieprzem na gładką pastę.
- Pastę wyłóż na talerz, podaj z upieczoną dynią, cebulą, polane 5g oliwy i posypane sezamem.
Wartości odżywcze(całość):
E: 563Kcal, B: 26g W: 76g T: 15,5g
Dla mnie takie danie to strzał w dziesiątkę w okresie spadających liści…
A jakie smaki Wam kojarzą się z tym czasem?
Smacznego jedzonkowania!