Słone,  Wegańskie

Tymiankowa dynia na cynamonowej paście z fasoli

Słodziutka, pieczona dynia w mieszance aromatycznych przypraw podana na cynamonowej paście z białej fasoli słodzonej daktylami i podkręconej sosem sojowym…

Jesień wjechała wraz z tym daniem na całego ?! Rozsmakujcie się w intensywnie przyprawionej królowej ? maczanej w cudownym „hummusie” inaczej!

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Dynia 400g
  • Fasola biała z puszki 240g
  • Cebula czerwona 50g
  • Daktyle 20g
  • Oliwa z oliwek 10g
  • Sos sojowy – 1 łyżka
  • Sok z połowy cytryny
  • Biały sezam 7g
  • Erytrol 5g
  • Przyprawy: papryka słodka wędzona, papryka słodka, cynamon, tymianek, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz i pokrój w kostkę.
  2. Wymieszaj 5g oliwy z oliwek, paprykę słodką wędzoną, tymianek, sól i pieprz i natrzyj dynię marynatą.
  3. Pokroj cebulę.
  4. Piecz dynię i cebulę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza około 15-20 minut.
  5. Daktyle zalej wrzątkiem.
  6. W blenderze zblenduj białą fasolę z odsączonymi daktylami, sezamem, cynamonem, sosem sojowym, sokiem z cytryny, erytrolem, solą i pieprzem na gładką pastę.
  7. Pastę wyłóż na talerz, podaj z upieczoną dynią, cebulą, polane 5g oliwy i posypane sezamem.

Wartości odżywcze(całość):

E: 563Kcal, B: 26g W: 76g T: 15,5g

Dla mnie takie danie to strzał w dziesiątkę w okresie spadających liści…

A jakie smaki Wam kojarzą się z tym czasem?

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *