Pyszna, świeżutka i pulchniutka chałka… Delikatnie waniliowa z chrupiącą kruszonką i wilgotnym, pomarańczowym wnętrzem.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepła z masłem lub mlekiem i domowymi powidłami, dżemami lub konfiturami, ale idealnie sprawdzi się także maczana w jajku i podsmażona z cukrem… Prawdziwy smak dzieciństwa!
Czas przygotowania: ok. 3h 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
mąka pszenna 20g + 600g + 20g + 40g
ugotowana dynia 200g
mleko 2% 100g
1 jajko 51g
jogurt SKYR waniliowy 300g (2 opakowania)
erytrol 80g + 40g
drożdże świeże 25g
masło 30g + 20g
cukier 4g
sól.
Sposób przygotowania:
Przygotuj zaczyn: wymieszaj letnie mleko, drożdże, cukier i 20g mąki, a następnie odstaw na 20 min w ciepłe miejsce.
W misce zblenduj dynię, jajko, jogurt i erytrol na gładką masę.
Rozpuść 30g masła.
Do miski 600g mąki, szczyptę soli, rozpuszczone masło oraz drożdże – wymieszaj i zagnieć ciasto, wyrabiaj przez chwilę, aż będzie bez problemu odchodzić od dłoni.
Z ciasta uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny, przykryj ściereczką.
Przygotuj kruszonkę: rozpuść 20g masła i zmieszaj z 40g mąki i 40g erytrolu – wstaw do lodówki.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, a każdą z nich jeszcze na 3 równe, uformuj wałki i upleć z nich 2 warkocze (2 chałki).
Posyp kruszonką i odstaw jeszcze na 15 minut.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
Piecz chałki przez 35-45 minut w trybie góra-dół.
Wartości odżywcze(2 chałki):
E: 3300 Kcal, B: 123g W: 562g T: 56g
Taka chałka na śniadanie powoduje, że dzień staje się lepszy, ale może pełnić także rolę ciasta!