Słodkie,  Wegetariańskie

Waniliowa chałka dyniowa

Pyszna, świeżutka i pulchniutka chałka… Delikatnie waniliowa z chrupiącą kruszonką i wilgotnym, pomarańczowym wnętrzem.

Najlepiej smakuje jeszcze ciepła z masłem lub mlekiem i domowymi powidłami, dżemami lub konfiturami, ale idealnie sprawdzi się także maczana w jajku i podsmażona z cukrem… Prawdziwy smak dzieciństwa!

Czas przygotowania: ok. 3h 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna 20g + 600g + 20g + 40g
  • ugotowana dynia 200g
  • mleko 2% 100g
  • 1 jajko 51g
  • jogurt SKYR waniliowy 300g (2 opakowania)
  • erytrol 80g + 40g
  • drożdże świeże 25g
  • masło 30g + 20g
  • cukier 4g
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zaczyn: wymieszaj letnie mleko, drożdże, cukier i 20g mąki, a następnie odstaw na 20 min w ciepłe miejsce.
  2. W misce zblenduj dynię, jajko, jogurt i erytrol na gładką masę.
  3. Rozpuść 30g masła.
  4. Do miski 600g mąki, szczyptę soli, rozpuszczone masło oraz drożdże – wymieszaj i zagnieć ciasto, wyrabiaj przez chwilę, aż będzie bez problemu odchodzić od dłoni.
  5. Z ciasta uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny, przykryj ściereczką.
  6. Przygotuj kruszonkę: rozpuść 20g masła i zmieszaj z 40g mąki i 40g erytrolu – wstaw do lodówki.
  7. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, a każdą z nich jeszcze na 3 równe, uformuj wałki i upleć z nich 2 warkocze (2 chałki).
  8. Posyp kruszonką i odstaw jeszcze na 15 minut.
  9. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  10. Piecz chałki przez 35-45 minut w trybie góra-dół.

Wartości odżywcze(2 chałki):

E: 3300 Kcal, B: 123g W: 562g T: 56g

Taka chałka na śniadanie powoduje, że dzień staje się lepszy, ale może pełnić także rolę ciasta!

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *