Wędzone kluchy w dyniowym sosie satay
13 października, 2023
Wegańskie kluski z kolendrą, o delikatnym posmaku wędzonki, podane z aromatycznym i rozgrzewającym sosem, wzorowanym na tajskim sosie satay, wzbogaconym o słodką, intensywnie pomarańczową dynię hokkaido.
Czas przygotowania: ok. 1 h
Stopień trudności: średnie
Składniki:
- Tofu wędzone 400 g (1 kostka XXL)
- Mąka ziemniaczana 150 g
- Płatki drożdżowe nieaktywne 20 g
- Sól wędzona 1 g + 1 g
Sos:
- Dynia (najlepiej hokkaido) 250 g
- Śmietanka kokosowa light (firmy Kara) 200 g
- Masło orzechowe 50 g
- Sos sojowy jasny 20 g
- Cukier trzcinowy 5 g
- Sok z 1 limonki
- Przyprawy: trawa cytrynowa, liście kafiru, czosnek granulowany, chilli, kolendra mielona.
Dodatkowo:
- Sezam
- Szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz i ugotuj lub upiecz do miękkości.
- Tofu zblenduj na gładką masę z płatkami drożdżowymi nieaktywnymi, 1 g soli wędzonej oraz kolendrą. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zagnieć ciasto. Uformuj 4 kulki i odstaw na chwilę.
- Przestudzoną dynię zblenduj z pozostałymi składnikami na sos w blenderze, przelej do garnka i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu.
- W dużym garnku zagotuj wodę z 1 g soli wędzonej.
- Z każdej kulki ciasta z tofu uformuj wałek i pokrój go na kopytka/leniwe.
- Wrzuć kluski do garnka i gotuj na średnim ogniu aż wypłyną, a następnie 4 minuty od wypłynięcia.
- Odcedź z wody i podawaj z sosem, opcjonalnie sezamem oraz świeżym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze (całość – 3 porcje = 36 klusek + sos):
E: 1785 Kcal, B: 79,7 g W: 187,4 g T: 80,4 g
Kluski – 36 sztuk:
E: 1124 Kcal, B: 62,5 g W: 138,5 g T: 33,3 g
Sos:
E: 661 Kcal, B: 17,2 g W: 48,6 g T: 47,1 g
Kremowy, orzechowo-kokosowy sos satay z dodatkiem dyni oraz utaplane w nim wegańskie kluchy to wręcz idealny pomysł na jesienny posiłek… zgadzamy się?
Smacznego jedzonkowania!
Poprzedni