Słone,  Wegańskie

Wędzone kluchy w dyniowym sosie satay

Wegańskie kluski z kolendrą, o delikatnym posmaku wędzonki, podane z aromatycznym i rozgrzewającym sosem, wzorowanym na tajskim sosie satay, wzbogaconym o słodką, intensywnie pomarańczową dynię hokkaido.

Czas przygotowania: ok. 1 h

Stopień trudności: średnie

Składniki:

  • Tofu wędzone 400 g (1 kostka XXL)
  • Mąka ziemniaczana 150 g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne 20 g
  • Sól wędzona 1 g + 1 g

Sos:

  • Dynia (najlepiej hokkaido) 250 g
  • Śmietanka kokosowa light (firmy Kara) 200 g
  • Masło orzechowe 50 g
  • Sos sojowy jasny 20 g
  • Cukier trzcinowy 5 g
  • Sok z 1 limonki
  • Przyprawy: trawa cytrynowa, liście kafiru, czosnek granulowany, chilli, kolendra mielona.

Dodatkowo:

  • Sezam
  • Szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz i ugotuj lub upiecz do miękkości.
  2. Tofu zblenduj na gładką masę z płatkami drożdżowymi nieaktywnymi, 1 g soli wędzonej oraz kolendrą. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zagnieć ciasto. Uformuj 4 kulki i odstaw na chwilę.
  3. Przestudzoną dynię zblenduj z pozostałymi składnikami na sos w blenderze, przelej do garnka i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z 1 g soli wędzonej.
  5. Z każdej kulki ciasta z tofu uformuj wałek i pokrój go na kopytka/leniwe.
  6. Wrzuć kluski do garnka i gotuj na średnim ogniu aż wypłyną, a następnie 4 minuty od wypłynięcia.
  7. Odcedź z wody i podawaj z sosem, opcjonalnie sezamem oraz świeżym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze (całość – 3 porcje = 36 klusek + sos):

E: 1785 Kcal, B: 79,7 g W: 187,4 g T: 80,4 g

Kluski – 36 sztuk:

E: 1124 Kcal, B: 62,5 g W: 138,5 g T: 33,3 g

Sos:

E: 661 Kcal, B: 17,2 g W: 48,6 g T: 47,1 g

Kremowy, orzechowo-kokosowy sos satay z dodatkiem dyni oraz utaplane w nim wegańskie kluchy to wręcz idealny pomysł na jesienny posiłek… zgadzamy się?

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *