Słone,  Wegańskie

Wędzone leniwe z pesto z rukoli – vegan

Szybki i prosty, a z pozoru może wyglądać na skomplikowany i wykwintny, wegański obiad, który możesz przygotować w każdej chwili!

Pierogi leniwe z tofu o posmaku wędzonki już same w sobie są pyszne… A ekspresowe pesto z rukoli, orzechów nerkowca i płatków drożdżowych tylko podkreśla ich smak!

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Tofu wędzone 1,5 kostki (270 g)
  • Skrobia ziemniaczana 100 g
  • Napój sojowy bez cukru 30 g
  • Sól wędzona

Pesto:

  • Rukola 50 g
  • Oliwa z oliwek 25 g
  • Słonecznik łuskany 20 g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne 10 g
  • Sól 1-2 g
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Tofu zblenduj z solą wędzoną i napojem sojowym na gładką masę. Dodaj skrobię ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę do lodówki.
  2. W garnku zagotuj wodę.
  3. Wyjmij ciasto na leniwe, zwilżonymi dłońmi uformuj małe kulki (u mnie 28) i każdą delikatnie spłaszcz widelcem.
  4. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj 5-6 minut na średnim ogniu, a następnie odcedź.
  5. Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni.
  6. Do blendera wsyp słonecznik i pozostałe składniki pesto, zblenduj na gładko.
  7. Podawaj pierogi leniwe z pesto.

Wartości odżywcze (całość, czyli 28 leniwych i ok. 120 g pesto – 2 porcje):

E: 1050 Kcal, B: 42,5 g W: 93,5 g T: 56,3 g

Delikatne wędzone leniwe z aromatycznym pesto z młodych, zielonych listków rukoli stanowi pełnowartościowe i smaczne roślinne danie, które naprawdę warto spróbować.

Smacznego jedzonkowania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *